Magyarország az űripari térképen: a BME csapata bejutott a Portugál Űrügynökség versenyére

Európa legnívósabb nemzetközi rakétaversenyére jutott ki a BME Suborbitals, a Műegyetem fiatal mérnökjelöltjeiből álló csapata egyedi fejlesztésű rakétájával – olvasható a Budapesti Műszaki Egyetem közleményében. Az European Rocketry Challenge hétnapos eseményén Európa legjobb egyetemeinek hallgatóival mérik össze tudásukat Portugáliában.

Magyar Nemzet
2022. 07. 01. 13:52
null
Fotó: Salt BÁB
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BME Suborbitals, a Budapesti Műszaki Egyetem mostanra ötven főből álló csapata 2021 elején alakult azzal a céllal, hogy szakmai közösségként fogja össze az űripar iránt érdeklődő hallgatókat, fiatalokat. A csapat korábban már a legelső általuk fejlesztett rakétával 2. helyezést ért el a nemzetközi Big Rocket Competition versenyen, idén pedig hazánkat képviselhetik az Európa legelismertebb sportrakéta-eseményeként számon tartott European Rocketry Challenge-en – tájékoztat a közlemény.

BME Suborbitals, a Műegyetem fiatal mérnökjelöltjeiből álló csapata (fotó: Budapesti Műszaki Egyetem)

Mint írják, a nemzetközi versenyt a Portugál Űrügynökség (Agência Espacial Portuguesa) azzal a céllal hozta létre, hogy ösztönözze a fiatal mérnökjelölteket az innovatív megoldásokra, ezáltal hozzájárulva technológiai készségeik fejlesztéséhez. 

A European Rocketry Challenge megmérettetésére a legjobb európai egyetemekről csak 25 csapat jutott be. Az értékelés során a zsűri a műszaki megvalósítását, a repülés minőségét és a csapat dinamikáját is figyelembe fogja venni.

– Csapattagjaink közül sokan már egészen fiatal koruk óta annak szentelik életüket, hogy rakétákat, műholdakat vagy más űrkutató eszközöket tervezhessenek. Hatalmas kihívás egy rakétát önállóan, szinte teljesen a nulláról kifejleszteni, ugyanakkor nem lehetetlen, és az a tudat, hogy hazánkban úttörőként foglalkozhatunk egyetemi rakétafejlesztéssel, folyamatosan visz minket előre. Büszkék vagyunk rá, hogy csapattagjaink kitartó és fáradhatatlan munkájának köszönhetően eljutottunk odáig, hogy elsőként képviselhetjük Magyarországot és egyetemünket a legnagyobb európai rakétaversenyen, ezzel is erősítve hazánk űrkutatásban betöltött szerepét – mondta el Hafner Zoltán, a BME Suborbitals csapatkapitánya.

Borítókép forrása: Budapesti Műszaki Egyetem

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.