időjárás 22°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Novák Katalin idén is instruktorként segíti a fiatal tehetségeket + galéria

Barkóczy László
Forrás: SONLINE.HU - MEDIAWORKS
2022.07.02. 15:44 2022.07.03. 00:48
Novák Katalin idén is instruktorként segíti a fiatal tehetségeket + galéria

Péntektől vasárnapig tart Balatonszárszón a Nemzeti Tehetségközpont Stipendium Peregrinum tábora. A sok élmény és szórakozás mellett komoly kihívás is a fiatal tehetségek számára ez a hétvége: most dől el, kiknek a külföldi tanulmányait támogatja a központ.

A Stipendium Peregrinum ösztöndíj a Nemzeti Tehetségközpont kiemelt projektje, amely azon kiemelkedő tehetségeknek szól, akik képességeik, tudásuk alapján a világ legrangosabb egyetemeire készülnek felvételizni, és akik vállalják, hogy megszerzett tudásukat tanulmányaikat követően hasznosítani fogják Magyarországon.

Lantos Krisztina, a Nemzeti Tehetségközpont ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ez a kiválasztó tábor mindig egy különleges esemény. Itt keresik azokat a fiatalokat, akik kitűnnek tudományos vagy versenyeredményeikkel a többiek közül, és azt a nehéz utat választják, hogy a világ rangos egyetemeinek egyikére felvételiznek, és oda felvételt is nyernek. A program ötletgazdája három éve Novák Katalin köztársasági elnök volt, aki ebben az évben is instruktorként segíti a fiatal tehetségeket a tábor három napja alatt.

A táborban versengő fiatalokat 167 jelentkező közül választották ki. Ők, 49-en versenyezhetnek azért, hogy elnyerjék a program támogatását. Ez a tábor végéig 25 egyetemistának sikerülhet a szabályok szerint. Egyéni és csoportos feladatokban is teljesíteniük kell a tábor ideje alatt, a szervezők igyekeznek mindent kihozni a táborozókból, hogy a maximumot tudják nyújtani.

Novák Katalin mellett olyan nagy nevek is instruktori szerepet vállaltak a táborban, mint Balog Zoltán református püspök, Stumpf Kata világbajnok szinkronúszó, Miklósa Erika Kossuth-díjas énekesnő és még sokan mások. Az élet minden területéről képviselik az instruktorok azt a tudást és tehetséget, amit a fiataloktól is elvárnak.

– Nem elsősorban a tudást adjuk át a fiataloknak, hanem a tapasztalatot – mondta el a Sonline.hu kérdésére Miklósa Erika operaénekes. – Ez és az emberi hozzáállás, amivel segíteni tudjuk a versengőket itt a táborban. Ha megvan a szeretet, az hozzásegít minket ahhoz, hogy a legjobb tudásunk szerint adjuk át a tapasztalatainkat. Hiszen mi már túl vagyunk azon, amit ők még csak most szeretnének megélni.

– Én a cincinnati egyetem farmakológiai mesterképzésére nyertem felvételt – mondta el Novák Blanka, a tábor egyik résztvevője.

– Több éve kutatással foglalkozom, és úgy gondolom, hogy ez az ösztöndíjprogram tudna engem igazán segíteni abban, hogy az ehhez szükséges tudást megszerezzem és aztán azt majd Magyarországon kamatoztathassam.

A program maximum 25 fiatal külföldi tanulását támogathatja, erre 250 millió forint áll rendelkezésre.

Borítókép: Sonline.hu/ Barkóczy László

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.