El se jutna a választási bizottság elé Baranyiék kezdeményezése

Már a választási irodánál megakadna az a helyi népszavazási kezdeményezés, amit a ferencvárosi polgármester talált ki és ami a Fudan kínai egyetemről szólna – vélekedik a Magyar Nemzetnek nyilatkozó alkotmányjogász. Igaz, Baranyi Krisztinának most kisebb gondja is nagyobb ennél, hiszen saját baloldali szövetségeseivel sem képes dűlőre jutni.

Vizvári Soma
2022. 07. 03. 6:45
2021.06.05. Budapest Tüntetés a Diákvárosért, a Fidesz ellen! címmel meghirdetett, a Fudan egyetem építése ellen szervezett demonstráció Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet képen: Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere Fotó: Kurucz Árpád

Már a választási irodánál megakadna az a helyi népszavazási kezdeményezés, amit a ferencvárosi polgármester talált ki és ami a Fudan kínai egyetemről szólna – vélekedik a Magyar Nemzetnek nyilatkozó alkotmányjogász. Igaz, Baranyi Krisztinának most kisebb gondja is nagyobb ennél, hiszen saját baloldali szövetségeseivel sem képes dűlőre jutni.

– Ha a kezdeményezés a helyi népszavazás jogintézményének alkotmányos céljával és rendeltetésével nyilvánvalóan ellentétes vagy nem felel meg a törvényben foglalt feltételeknek, a helyi választási iroda vezetője a kérdést a benyújtásától számított öt napon belül határozattal elutasítja, és a kérdést nem terjeszti a helyi választási bizottság elé – írta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Magyar Nemzetnek küldött állásfoglalásában.

– A helyi választási iroda vezetőjének határozata ellen jogorvoslatnak helye nincs, de a szervező a kérdést ismételten benyújthatja. Az ismételten benyújtott kérdés hitelesítését fő szabályként a helyi választási bizottság napirendjére kell tűzni – tette hozzá a Századvég jogi szakértője.

Emlékezetes, az alkotmányjogász lapunknak korábban azt nyilatkozta

a Fudan Egyetem kérdése meghaladja a helyi önkormányzat feladat- és hatáskörét, így a testület ultra vires, hatáskörén túlterjeszkedve járna el fő szabályként, ha a tárgyban helyi népszavazást írna ki.

Megjegyezte, hogy a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról a 2013. évi CCXXXVIII. törvény 32. § (1) bekezdése rögzíti, hogy a helyi önkormányzat képviselő-testülete helyi népszavazást kizárólag a képviselő-testület feladat- és hatáskörébe tartozó ügyben rendelhet el.

Mint ismert, arról, hogy megépülhet-e a Fudan kínai egyetem Budapesten a IX. kerületben, az Alkotmánybíróság (AB) nemrégiben hozott döntése szerint nem lehet országos népszavazást tartani, mivel nemzetközi szerződésben szerepel a kínai egyetem ügye. Ezután állt elő Baranyi Krisztina azzal, hogy a kérdésben helyi népszavazást szerveznének.

A ferencvárosi polgármester június elején még azt nyilatkozta, készítik a helyi referendummal kapcsolatos kérdést, hozzátéve, a népszavazást már szeptemberben megszervezhetik. Azóta azonban semmit sem lehetett hallani a témában. Ennek lehet az is az oka, hogy Baranyitól elfordultak saját baloldali szövetségesei a képviselő-testületben, és a polgármesternek minden energiáját leköti, hogy a DK-s és MSZP-s képviselőkkel csatázzon a hatalomért.

Nemrég viszont a képviselő-testület elfogadta, hogy a jövőben az eddigi 15 százalék helyett a lakosság tíz százaléka kezdeményezhet helyi népszavazást a IX. kerületben.

A törvény szerint helyi népszavazást kezdeményezhet az önkormányzati rendeletben meghatározott számú választópolgár, ami nem lehet kevesebb a választópolgárok tíz százalékánál és nem lehet több a választópolgárok huszonöt százalékánál. A IX. kerületi önkormányzat tehát annyira megkönnyítette helyi kezdeményezést, amennyire csak lehet.

Igaz, a Fudan-népszavazáshoz ez se lenne elég, hiszen ifj. Lomnici Zoltán ezúttal is aláhúzta: helyi népszavazás kizárólag a helyi önkormányzati képviselő-testület (megyei és fővárosi szinten: közgyűlés) hatáskörébe tartozó ügyben rendelhető el.

Borítókép: Baranyi Krisztina (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.