időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo
Nem tudják érvényesíteni akaratukat a 2019-ben megválasztott baloldali kerületi vezetők

Budapesten is fogy a levegő a balos polgármesterek körül

Kreft-Horváth Márk
2022.07.09. 06:50 2022.07.09. 08:20
Budapesten is fogy a levegő a balos polgármesterek körül

A fővárosban megválasztott kerületi vezetőknek alkalmuk lett volna bemutatniuk a baloldal kormányzóképességét. A legtöbb budapesti polgármester azonban két és fél évvel megválasztása után rendre falakba ütközik, amikor saját akaratát szeretné érvényesíteni a baloldali többségű képviselő-testületekben.

Pár nappal ezelőtt megírtuk, hogy a 2019-es önkormányzati választásokon megyei jogú városokban megválasztott baloldali polgármestereknek – kevés kivételtől eltekintve – nem sikerült megőrizniük a baloldali egységet, többen közülük mára kisebbségbe kerültek a helyi testületekben.

Nincsenek sokkal jobb helyzetben a baloldali vezetők a fővárosban sem.

Budapesten két és fél éve 23 kerületből tizennégyben nyertek a baloldal által támogatott polgármesterjelöltek. Közülük négyen már nem tudják érvényesíteni akaratukat az általuk irányított baloldali többségű képviselő-testületben.

Az I. kerületben V. Naszályi Mártának (Párbeszéd) gyűlt meg a baja a saját képviselőivel. Ahogyan azt a Magyar Nemzet írta meg elsőként, a balliberális polgármester 35 millió forinttal támogatta volna a II. kerületi Átrium magánszínházat, ehhez az ötletéhez azonban a képviselő-testületben nem tudott többséget szerezni. Utóbb kiderült, az Átrium-ügy csak a kezdet volt, a nyári szünet előtti utolsó testületi ülésen a képviselő-testület jelentősen megnyirbálta a polgármester jogköreit. V. Naszályi Márta támogatási keretét például lefelezték, tízmillió forintról ötmillióra csökkentették.

A képviselő-testületben egyébként Gelencsér Ferenc (Momentum) távozása miatt alakult ki patthelyzet, az egyes ügyekben a Fidesz és a KDNP képviselőivel együtt szavazó volt jobbikos képviselők szavazataival szemben a polgármesternek is csak hét támogatója van. V. Naszályi keretcsökkentéséhez az LMP helyi képviselőének a szavazatára is szükség volt. A polgármester azóta gőzerővel kampányol a szeptember 11-i időközi választásra jelölt momentumos Korsós Borbála mellett, vélhetően abban reménykedve, hogy baloldali győzelem esetén visszaszerezheti az irányítást a budavári képviselő-testületben.

A VII. kerület polgármestere, Niedermüller Péter is összekapott saját korábbi szövetségeseivel. Egy kerületi ingatlanfejlesztés ügyében ugyanis a helyi Momentum a kerületi Fidesszel ért egyet, így a gyurcsányista polgármester nem tudja engedélyeztetni a beépítést. Részben emiatt a két hete tartott időközi választáson a Momentum nem is támogatta a DK-s Jenei Kevint, aki simán kikapott a Fidesz–KDNP jelöltjétől, Ripka Andrástól.

 Az új képviselő jelezte, nem támogatja Niedermüllerék terveit, aminek így nem lesz meg a többsége az erzsébetvárosi képviselő-testületben.

Egyértelműen fogy a levegő Pikó András VIII. kerületi polgármester körül is. Józsefvárosban is volt időközi választás június 26-án, a Fidesz–KDNP jelöltje itt kétharmaddal nyert. Nem sokkal az időközi előtt öt baloldali képviselő jelezte Pikónak, hogy külön frakciót alapítanak. Az időközi Fidesz-győzelem után így a kormánypártok helyi szervezetének van a legtöbb képviselője (hét) a józsefvárosi képviselő-testületben. A baloldali polgármester saját frakciója hatfős, az MSZP-sekből álló ötfős frakció pedig egyelőre támogatja a polgármestert.

A szomszédos IX. kerületben sincs jobb helyzetben a baloldali polgármester, Baranyi Krisztina lényegében teljesen összeveszett az őt eredetileg támogató baloldali pártok képviselőivel.

 Legutóbb a helyi médiacég vezetőjének a leváltásánál hagyták teljesen figyelmen kívül a polgármester véleményét. A helyi DK és MSZP javaslatára végül a baloldali többség Kálmán Olga férjét nevezte ki az önkormányzati cég vezetésére, hiába ellenezte Baranyi Krisztina.

Lapunknak Talabér Krisztián, a Nézőpont elemzője azt mondta,

 ezek alapján biztosan elmondható, hogy 2024-ben a Fidesz Budapesten sem esélytelen. Szerinte a 2019-es helyhatósági választások nyerteseinek egy részénél érezhető az elbizonytalanodás a 2024-es újrázásukkal kapcsolatban.

Borítókép: Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester Pikó András, Józsefváros polgármestere (Fotó: Ripost/Máté Krisztián)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.