Elfogadták az EU jövőjével kapcsolatos magyar álláspontról szóló határozati javaslatot

A háború és az Oroszországgal szembeni szankciós döntések következtében Európa a válságok és a bizonytalanságok korszakába lépett.

Forrás: MTI2022. 07. 19. 11:32
null
20220620 budapest parlament rendkivuli ulese havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés 130 igen, 50 nem és 7 tartózkodó szavazattal elfogadta az Európai Unió (EU) jövőjével kapcsolatos magyar álláspontról szóló határozati javaslatot kormánypárti képviselők kezdeményezésére. 

A határozat leszögezi: a háború és az Oroszországgal szembeni átgondolatlan szankciós döntések következtében Európa a válságok és a bizonytalanságok korszakába lépett, azonban az EU jelenlegi szerződéses keretrendszere nem alkalmas arra, hogy ebben a korszakában az együttműködés alapjául szolgáljon.

A magyar Országgyűlés többek között azt javasolja, hogy az uniós szerződésekben jelenítsék meg Európa keresztény gyökereit és kultúráját, rögzítsék az Európai Bizottság politikai és ideológiai semlegességét, és garantálják minden nép jogát arra, hogy eldönthesse, kivel akar együtt élni a hazájában. Emellett szorgalmazzák egy közös európai hadsereg felállítását, megtiltanák a további uniós adósságfelvételt, valamint ellenzik az egyre szorosabb egység célkitűzését. 

A határozat arra is javaslatot tesz, hogy az Európai Parlament képviselőit a nemzeti parlamentek delegálják, emellett lehetővé tennék a nem kívánt uniós jogalkotás megakadályozását, szerződéses védelemben részesítenék az Európai Unió területén élő őshonos nemzeti kisebbségeket, és megerősítenék a Nyugat-Balkán országainak európai perspektíváját.

Borítókép: Országgyűlés (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.