időjárás 11°C Ferenc 2022. október 4.
logo

Elfogadták az EU jövőjével kapcsolatos magyar álláspontról szóló határozati javaslatot

Máté Patrik
Forrás: MTI
2022.07.19. 11:32 2022.07.19. 12:09
 Elfogadták az EU jövőjével kapcsolatos magyar álláspontról szóló határozati javaslatot

Az Országgyűlés 130 igen, 50 nem és 7 tartózkodó szavazattal elfogadta az Európai Unió (EU) jövőjével kapcsolatos magyar álláspontról szóló határozati javaslatot kormánypárti képviselők kezdeményezésére. 

A határozat leszögezi: a háború és az Oroszországgal szembeni átgondolatlan szankciós döntések következtében Európa a válságok és a bizonytalanságok korszakába lépett, azonban az EU jelenlegi szerződéses keretrendszere nem alkalmas arra, hogy ebben a korszakában az együttműködés alapjául szolgáljon.

A magyar Országgyűlés többek között azt javasolja, hogy az uniós szerződésekben jelenítsék meg Európa keresztény gyökereit és kultúráját, rögzítsék az Európai Bizottság politikai és ideológiai semlegességét, és garantálják minden nép jogát arra, hogy eldönthesse, kivel akar együtt élni a hazájában. Emellett szorgalmazzák egy közös európai hadsereg felállítását, megtiltanák a további uniós adósságfelvételt, valamint ellenzik az egyre szorosabb egység célkitűzését. 

A határozat arra is javaslatot tesz, hogy az Európai Parlament képviselőit a nemzeti parlamentek delegálják, emellett lehetővé tennék a nem kívánt uniós jogalkotás megakadályozását, szerződéses védelemben részesítenék az Európai Unió területén élő őshonos nemzeti kisebbségeket, és megerősítenék a Nyugat-Balkán országainak európai perspektíváját.

Borítókép: Országgyűlés (Fotó: Havran Zoltán)

Szócsaták az Országgyűlésben

Kövér László: Az öltözködésük nem a parlamenthez méltó, de a viselkedésük sem

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.