Magyar ízkavalkád a nemzeti ünnepen

Ismét várja a látogatókat a Magyar ízek utcája. Az évek óta nagy népszerűségnek örvendő fesztivál szokás szerint minden földi jót kínál a résztvevőknek: különleges ízű ételeket és italokat helyeztek idén is a rendezvény középpontjába, valamint itt lesz kapható először az idei ország tortája is. A szervezők meghívtak határon túliakat is, gondoltak a legkisebbek szórakoztatására játékokkal és előadásokkal, és nem feledkeztek meg az egészségtudatosan táplálkozókról sem, egészséges ételeket is árusítanak.

2022. 08. 08. 21:42
null
Budapest, 2021. augusztus 21. Érdeklõdõk a Magyar Ízek Utcája eseményen az államalapítás ünnepéhez kapcsolódó többnapos Szent István-napi rendezvénysorozat egyik helyszínén, a Várkert Bazárban 2021. augusztus 21-én. Itt mutatják be a Kárpát-medencei étel és élelmiszerkultúra értékeit, és a látogatók meg is kóstolhatják azokat. Olyan kiállítók, élelmiszer elõállítók, gasztronómiai kitelepülések felkutatása a cél, amelyek nem vagy csak elvétve jelennek meg máshol. Évrõl évre itt kerül bemutatásra a publikum számára Magyarország Tortája és a Szent István-napi kenyér. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megrendezik idén is a Magyar ízek utcáját a fővárosi Várkert rakparton augusztus 19-e és 21-e között. A legnagyobb hazai gasztronómiai fesztivál 12. alkalommal várja a látogatókat mindannak megízlelésére, mi szem-szájnak ingere.

Ebben az évben a gabona lett az esemény gasztronómiai vezérmotívuma, így a kiemelt termékek a belőle készült ételek lesznek.

 Emellett folyamatosan keresik az alapanyagokat, ízeket, kézműves készítményeket és kuriózumokat például a magyar gyümölcsök ízeit, kézműves kenyereket, lepényeket és süteményeket, mézeket, kolbászokat, füstölt húsokat és ízletes zöldségkészítményeket. A határon túli elcsatolt területekről érkeznek a különböző régiók kuriózumait bemutató főzőasszonyok és -férfiak is.

Természetesen kapható lesz a megfizethető árú ünnepi Borsodi sör mellett sok kézműves sörfőzde egyedi terméke is. A látogatók a szomjukat olthatják az Üdítő és Bódító sátrak kínálatával, ahol fröccsöket és szörpöket mérnek, de nyolc-tízféle magyar kézműves sör, köleses sör, sörpárlatok, ízletes gyümölcsborok, mézbor, gyógynövényes teák és néhány magyar jellegzetes pálinka is várja, hogy megigyák azokat. Idei újdonság a Kézműves kozmetikumok kertje, ahol bemutatnak néhány olyan kenőcsöt, amit magyar alapanyagokból, kézzel készítenek.

Kiemelt figyelmet fordítanak a családokra is a hagyományoknak megfelelően. A gyerekeket várja számos, remek bábtársulat előadásával, mesemondókkal, kézművesekkel és a nyitónapon Halász Judit koncertjével. Az érdeklődők bemutatókat, gasztrobeszélgetéseket is láthatnak a színpadon, esténként pedig színes koncertek alapozzák a hangulatot olyan neves fellépőkkel, mint Ferenczy György és az 1-ső Pesti Rackák, a Hot Jazz Band, valamint a Csík zenekar. 

Vért adni is lehet a Magyar Vöröskereszt szervezésében, de kitelepülnek a Magyar kutyafajták mentői, a gyerekek pedig közlekedésbiztonsági játékokat is kipróbálhatnak. Idén is ingyenes vércukorszintméréssel várja a látogatókat mindhárom napon, de szintén szerveznek vérnyomás- és testösszetétel-mérést.

A Magyar Pékszövetség rangos szakmai versenye elhozza győztes termékeit idén is. A Szent István-napi Kenyér első helyezettje a balmazújvárosi Gulyás kenyér, amivel felelevenítik a gulyások békés életének egyik alapvető élelmiszerét. Az egyszerű, alföldi pásztorélet a magyar nép egységét és egyéni jellegét hangsúlyozza. Az innovatív kategória nyertesének a Batátás kenyeret választotta a hétfős szakmai zsűri, melynek alapanyagát az Alföld déli peremén termő batáta adja.

Magyarország születésnapján itt debütál Magyarország tortája és cukormentes tortája, melyek a rendezvény legkeresettebb termékei. A Magyarország Tortája címet idén a „Huncut szilva herceg” fantázianevű torta viselheti.

A győztest az ötletének megszületésekor a kiváló egri vörösbor és kedvelt magyar gyümölcsünk, a szilva ízének harmonikus párosítása ihlette meg. A torta alapja lisztmentes, mogyorós dacquoise, felvert karamellizált csokoládés fahéjropogóssal, melyet lágyan rétegez egy üde, könnyed és zamatos, pikánsan fűszerezett szilvás csokoládémousse. A cukormentes torta kategória idei győztese a Nagyi kedvence elnevezésű torta lett. Az elegáns küllemű, hozzáadott cukor nélküli tortában az üde, kellemesen savanykás málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, valamint a könnyű mascarponemousse harmonikus ízvilágát némi hibiszkuszvirág és csipkebogyóvelő teszi teljessé.

Borítókép: A Magyar ízek utcája 2021-ben (Fotó: MTI/Mónus Márton) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.