Nyugati véleménybuborékban élünk

Presztízs- és háborús veszteséget is okoz az oroszoknak a hanyagságuk, azonban az ukránok ugyanilyen hibákat vétenek a háborúban, csak arról kevésbé tudunk, hiszen egy nyugati véleménybuborékban élünk – mondta el Az igazság órájában Demkó Attila, a Matthias Corvinus Collégium Geopolitikai Műhelyvezetője. A KarcFM és az Alapjogokért Központ közös műsorában a biztonságpolitikai szakértő és Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője, valamint Fricz Tamás, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója vették górcső alá az orosz–ukrán háború legfrissebb történéseit és a baloldali ellenzék helyzetét.

Forrás: Karc FM2022. 08. 19. 13:59
Zatoka, 2022. augusztus 18. Romos épületek elõtt egy bombatölcsér a dél-ukrajnai Odessza közelében fekvõ Zatokában 2022. augusztus 18-án, miután orosz rakétatámadás érte a települést. Ukrán források szerint legalább négy ember megsebesült. MTI/AP/Nina Ljasonok Fotó: Nina Ljasonok Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donbasszban van egy komoly orosz előretörés. A térképen ez nem látszik soknak, de egy nyolc éve beásott, vasbetonerődökkel, lövészárkokkal megerősített vonalat törtek át az oroszok – jelentette ki Demkó Attila a KarcFM Az igazság órája című műsorában. A biztonságpolitikai szakértő úgy fogalmazott: – Az oroszok az áttörést nem tudták kifejleszteni, tehát nem tudták még azt megoldani, hogy az ukránok mögé kerüljenek, egészen egyszerűen azért, mert nincs elég gyalogosuk – harci eszközük van, gyalogosuk nincs –, de ettől függetlenül ez egy nagyon fontos katonai fejlemény. Persze ukrán oldalon is vannak sikerek, a Krímben lehet látni azt, hogy most már nagyon valószínű, hogy nem rakéta meg nem drón, hanem szabotázscsoportok robbantanak.

Ez pedig komoly gondot okoz az oroszoknak és rendkívüli presztízsveszteséget. Demkó Attila hozzátette, az orosz veszteségek egyik fő oka az oroszok hanyagsága, ezért is tudnak nekik az ukránok komoly veszteségeket okozni. Természetesen az ukránok is vétenek ilyen hibákat, csak erről a nyugati sajtó kevésbé számol be. A biztonságpolitikai szakértő emlékeztetett: a Nyugat ukránok iránti szimpátiájának köszönhető az is, hogy olyan hírek is megjelenhetnek még a magyar sajtóban is, hogy az oroszok lövik az orosz atomerőművet. Holott az igazság az, hogy az ukránok lőnek. – Azért lőnek, mert az oroszok próbálják a zaporizzsjai atomerőművet ellenőrzésük alá vonni, meg mellette van egy hatalmas hőerőmű, együtt ez nagyjából négy Pakssal, négy és fél Pakssal ér föl. Tehát ez óriási, az ukrán energiatermelés 25 százaléka ott van Enerhodar városában, az oroszok próbálják ezt leválasztani az ukrán rendszerről. Eddig az ukrán rendszer kapta az áramot az orosz kézben lévő két nagy erőműből, és ez a konfliktus alapvető forrása, hiszen az ukránok nem akarják hagyni, hogy az oroszok leválasszák az erőműveket az ukrán villamosenergia-rendszerről – vagy ha már leválasztják, akkor az a céljuk, hogy az oroszok se kapjanak az áramból.

Az igazság órája című műsorban szóba került az a javaslat is, hogy egy újabb szigorításként Oroszországgal szemben Finnországban elvennék az oroszoktól a turistavízumot. Demkó Attila szerint azonban ez újabb aduászt adhat Putyin kezébe, hiszen ez a szigorítás ismét alátámasztja az orosz elnök állításait a Nyugatról. Párkányi Eszter elmondta, szerinte a finn és az észt kezdeményezés egyszerűen a kettős mérce újabb példája. – A kollektív bűnösség elvét követi ez a kijelentés, továbbá diszkriminatív. Valakit a származása, állampolgársága stb. miatt akarnak meghurcolni.

A háború azonban idehaza nemzeti egységet is teremtett Párkányi Eszter szerint. – Olyan szempontból van nemzeti egység, hogy minden magyar ember szeretné, ha béke lenne, és nem éreznénk mi is a következményeit ennek a háborúnak a háborús gazdasági válság révén. Ami nem sikerült, az az ellenzéki politikusoknak megérteni a saját szavazóikat. Merthogy az ő szavazóik sem akarnak háborút.

Az ellenzéki pártok azonban más témákban sem értették meg azt, hogy a választóik mire vágynak. Ilyen például a fák ügye is. Folyamatosan tüntetnek a fakivágások ellen az elmúlt napokban, de olyan „apróságok” fölött például szemet hunynak, hogy a Baranyi Krisztina vezette IX. kerületben 16 fát vágtak ki azért, hogy elférjenek a munkagépek, ahelyett, hogy átültették volna őket. – Mindig csak a saját politikai céljaikat tartják szem előtt, és még az sem érdekli őket, hogy egyébként teljesen képmutató, amit csinálnak.

– Az ellenzék célja, hogy megpróbáljon látható maradni – fűzte hozzá Fricz Tamás. Az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója hozzátette: – Az április 3-i nagyon komoly vereségükből egyáltalán nem tudtak talpra állni, sőt! Igazából azt gondolom, hogy abban az állapotban vannak, amikor tanácstalanság jellemzi őket, a hogyan tovább kérdésével küszködnek. És úgy látszik, hogy osztódással szaporodnak, ami ilyenkor nem feltétlenül a legjobb megoldás.

Az eddigi hat ellenzéki párt helyett már hét vagy nyolc is lehet a közeljövőben, ami Fricz Tamás szerint nem javít a minőségen. Az is megmutatja, hogy az ellenzék mennyire nincs jó állapotban, hogy a jelenlegi válsághelyzetben sem tudnak mit mondani a magyar társadalom számára, nincs egy vezéralakjuk, és szerkezetileg is szétestek.

Az egyetlen vezéregyéniség a baloldalon Párkányi Eszter szerint Gyurcsány Ferenc. – Csakhogy neki nem az a szándéka, hogy összefogja a baloldalt, hanem hogy a DK-ba beolvassza a többi pártot. Akit pedig nem tud vagy nem akar, azt megszüntesse, felszalámizza – fűzte hozzá az elemző.

Fricz Tamás hozzátette, a baloldal egy kalodába van zárva, amíg Gyurcsány Ferenccel működnek együtt, aki megnehezíti, hogy konstruktív ellenzék alakulhasson a parlamentben.

Az augusztus 17-i adást ITT hallgathatják meg.

Borítókép: Romos épületek előtt egy bombatölcsér a dél-ukrajnai Odessza közelében fekvő Zatokában 2022. augusztus 18-án (Fotó: MTI/AP/Nina Ljasonok)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.