Országos közlekedésszervezőt hoznak létre Vitézy Dávidék

Az államtitkár szerint nem sikerült megoldani a tegnapi vasúti zavart, amit egy felsővezetéket leszakító fa okozott a Velencei-tónál. Azt írta, a kormány 2023-tól létrehozza az országos közlekedésszervezőt, melynek egyik fő feladata lesz az utastájékoztatási és forgalmi folyamatok új alapokra helyezése.

Forrás: Facebook2022. 08. 20. 16:43
VITÉZY Dávid
Budapest, 2021. augusztus 27. Vitézy Dávid fõigazgató a Közlekedési Múzeum gyûjteményfejlesztési programja keretében frissen restaurált Ikarus 66-os autóbusz bemutatóján az Északi Jármûjavító dízelcsarnokában 2021. augusztus 27-én. A most elõször látható modell többéves restaurálási munka során kapta vissza eredeti állapotát. A típus elterjedt becenevét, a Farost a jármû farmotoros elrendezése, és az ehhez kapcsolódó jellegzetes, a jármûtestbõl hátra kinyúló motorsátor ihlette. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tegnapi napon az ország nyugati felére megérkezett viharos idő több helyen fennakadásokat okozott, ezalól a Balatonra tartó vasútvonal sem jelentett kivételt. Este a viharos szél a vágányokra döntött egy fát, ami leszakította a felsővezetéket a Velencei-tó környékén. 

Forrás: Vitézy Dávid Facebook-oldala

A kialakult vasúti zavar Vitézy Dávid közlekedéspolitikáért felelős államtitkár szerint arra mutatott rá, hogy 

alapjaiban kell újjáépíteni a MÁV működési folyamatait az ilyen, fővonalakat érintő nagyobb zavarok esetére.

Vitézy amellett, hogy elnézést kért mindenkitől, akit a tegnapi és a helyreállítás miatt még a mai napra is áthúzódó zavar következményei érintettek, azt is írta közösségi oldalán, hogy 2023-tól a Technológiai és Ipari Minisztérium 

létrehozza az országos közlekedésszervezőt, melynek egyik fő feladata lesz az utastájékoztatási és forgalmi folyamatok új alapokra helyezése.

– Pafféri Zoltánnal, a MÁV júniusban kinevezett új elnök-vezérigazgatójával már a nyár első néhány jelentősebb vasúti forgalmi zavarának tapasztalatai nyomán elkezdtük a zavarkezelési folyamatok teljes átvilágítását – árulta el az államtitkár. 

Szerinte a cél az, hogy ha ki is dől a fa, vagy bármi más miatt leáll a vasúti közlekedés, azonnal történjenek meg a szükséges intézkedések: 

  • Menjen ki az aktuális helyzetről push üzenet az applikációkban, sms-ben vagy e-mailben azoknak, akik erre a vonalra váltottak jegyet, kapjanak azonnali és folyamatos tájékoztatást a vonaton utazók, az állomásokon várakozók.
  • Legyen legalább a legfőbb csomópontokban olyan segítő személyzet egy órán belül, aki tud tájékoztatást adni, kompetens és van információja.
  • Induljon el a buszpótlás szervezése azonnal, bevonva a környező nagyvárosok buszflottáit is, legyen erre protokoll.
  • Ahol lehet vonattal járni, ott tartsuk fenn a vasúti közlekedést, ne bénuljanak meg teljes országrészek azért, mert a vonatok az akadály elhárítására várva feltorlódnak másutt.
  • Legyen meg az az informatikai háttér és az információ, amellyel a kalauz, az állomási személyzet és minden utassal találkozó szereplő tudja, mi várható és mi a forgalmi helyzet.
  • Képezzük ki a vasutas és buszos kollégákat célzottan az ilyen helyzetek kezelésére.

– sorolta fel a közlekedéspolitikáért felelős kormánytag posztjában. 

Vitézy Dávid azt ígérte, hogy változtatni fognak az eddigi gyakorlaton. 

Borítókép: Vitézy Dávid (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.