Szilágyi Péter: Az ünnep minden magyart együtt talál

A helyettes államtitkár szerint minden magyarnak Szent Istvánt kell követnie, aki közösségbe hívta a nemzetet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 21. 11:42
null
20220707 Budapest Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éljünk bárhol a Kárpát-medencében, éljünk bárhol a világon, augusztus 20-a minket, magyarokat együtt talál – mondta Szilágyi Péter. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a magyarokat összetartó alapokról, a hagyományok követésének fontosságáról beszélt a magyar államalapítás tiszteletére rendezett szlovéniai központi ünnepségen, a muravidéki Dobronakon. 
Szilágyi Péter az eseményen elmondta, ha valamivel össze kellene foglalni augusztus 20. üzenetét a mindenkori magyarság számára, akkor Szent Istvántól két szót emelne ki: „kövesd szokásaimat”. 

Augusztus 20. azt üzeni számunkra: térj vissza az alapokhoz, vizsgáld meg őket, és vizsgáljuk meg önmagunkat is ezekhez az alapokhoz viszonyítva 

– jelentette ki a helyettes államtitkár, aki szerint éljenek bárhol a világban, a magyarokat összekötik ezek az alapok, felismerhetők a közös nyelvben, a kultúra egységében, a hagyományokban és a történelemben.
Kifejtette, hogy Dobronakon nem kell hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a hagyományok megtanulása, az ősök szokásainak követése és a cselekvő összefogás, mert ott nemcsak a magyar hagyományok és a muravidéki kulturális örökség megőrzése folyik, hanem a továbbörökítése, a jövő nemzedéknek való továbbadása is. Rámutatott: a muravidéki magyar közösség által az elmúlt években elindított programokból, megvalósított eredményekből példát vehet a Kárpát-medence magyarsága.

Az itt élő magyarok rendszeresen bizonyságot tesznek arról, hogy ragaszkodnak ahhoz a földhöz, ahol élnek

 – jelentette ki.

Szilágyi Péter megköszönte a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösségnek és annak elnökének, Horváth Ferencnek, hogy e közösség a Muravidéken büszkén lehet magyar. Úgy fogalmazott: erre a ragaszkodásra és bizakodó lelkületre továbbra is nagy szükség lesz, ha a következő nehéz időszakban biztonságban szeretnének élni. 

Emlékeztetett: a világjárvány megtanította az embereket arra, hogy a bölcsen kialakított szokások segíthetnek elkerülni a bajt.
 

A magyarság összefogása, a közösség ereje olyan értékek, amelyek sokat érnek a bővelkedés idején, a kihívások leküzdésében pedig óriási versenyelőnyt jelentenek 

– hangsúlyozta.
A helyettes államtitkár szerint őseink szokásainak követése arra tanít meg bennünket, hogy az újonnan felmerülő problémák megoldásáért nem kell mindig megkerülni a világot, hanem elég egyszerűen visszatérni a közösségekbe, amik minőséget képviselnek, sokszor olyat, amely évszázadok tudását foglalják egybe – fejtette ki, rámutatva: Szent István ilyen közösségbe hívta a nemzetet. 

Halljuk meg, amint ezt mondja: kövesd szokásaimat, a tieid közt kimagasló így leszel

 – összegezte Szilágyi Péter.

Borítókép: Szilágyi Péter helyettes államtitkár (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.