Többfelé számíthatunk heves záporra, zivatarra, helyenként jégeső kíséretében

A csúcshőmérséklet jobbára 34 és 40 fok között valószínű, de a Nyugat-Dunántúlon ennél alacsonyabb értékeket is mérhetnek.

Forrás: Met.hu/Köpönyeg2022. 08. 19. 6:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország nyugati fele, kétharmada fölé egyre több és vastagabb felhőtömb sodródik, és előbb a nyugati, majd délután, estefele a középső tájakon is egyre többfelé számíthatunk heves záporra, zivatarra, helyenként felhőszakadás, jégeső kíséretében. 

A Tiszántúlon ugyanakkor alapvetően napos, fátyolfelhős idő valószínű, és kicsi a csapadék kialakulási esélye – írja a Met.hu.

A délkeleti szelet már nagyobb területen kísérhetik élénk, erős lökések. Zivatarok környezetében azonban viharos, erősen viharos szélrohamok is előfordulhatnak! 

A csúcshőmérséklet jobbára 34 és 40 fok között valószínű, de a Nyugat-Dunántúlon ennél alacsonyabb értékeket is mérhetnek.

Forrás: Met.hu

Késő este nyugaton 20, keleten 30 fok körül alakul a hőmérséklet.

Az ország nagyobb részén erősen felhős vagy borult időre számíthatunk ismétlődő záporokkal, zivatarokkal, heves zivatar is lehet.

Ugyanakkor az északkeleti harmadban még kevesebb felhő, és többé-kevésbé csapadékmentes idő ígérkezik. A légmozgás többnyire mérsékelt lesz, de a zivatarokat viharos szélrohamok kísérhetik. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 22 fok között várható.

Orvosmeteorológia

Kettős fronthatás terheli szervezetünket  – írja a Köpönyeg.

A melegfrontra érzékenyekre gyakorol kifejezettebb stresszt az időjárás.

 Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. A szív-és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (agyvérzés) és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások (szívinfarktus). 

A megfigyelések szerint a hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is fokozottabb lehet. 

Az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet és a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.