időjárás 1°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Zavartalanul folyik az úszásoktatás a Belvárosi Sportközpontban

Magyar Nemzet
2022.09.26. 16:28 2022.09.26. 17:56
Zavartalanul folyik az úszásoktatás a Belvárosi Sportközpontban

Belváros önkormányzata az energiaválság ellenére továbbra is biztosítja – ráadásul önként vállalt anyagi támogatással és önköltségi díjszabással – a belvárosi óvodák és általános iskolák gyermekeinek úszásoktatását a leghidegebb hónapokban is. 

A Belváros önkormányzatának sajtóközleménye szerint az V. kerület saját fúrt kúttal rendelkező sportközpontja – köszönhetően a föld mélyéből nyert 50-55 fokos termálvíznek – azzal számol, hogy az előző téli szezonhoz hasonlóan, ezúttal sem kell bekapcsolnia a létesítmény fűtéséhez a gázkazánokat. 

A V.30 Belvárosi Sportközpont termálvízzel, napelemparkkal, valamint előrelátó építészeti megoldásokkal tervezett épülete az idén is minimális energiafelhasználás mellett tudja maximálisan kiszolgálni a sportolni vágyó látogatókat.

Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros polgármestere úgy fogalmazott:

A Belvárosban a környezettudatosság és az energiahatékonyság nem csak hangzatos szlogen. Érdemi intézkedéseket teszünk ezeknek a céloknak az eléréséért: akár zöld buszmegállók kialakításával, a kék szemlélet mentén megvalósuló csapadékvizes öntözéssel vagy éppen a sportkomplexumunk zöldházként történt kialakításával. A fenntartható jövő mellett elkötelezett cselekvésünk eredményezte azt, hogy az V. kerületben az energiaválság idején is kedvező feltételekkel tudjuk biztosítani a gyermekek úszásoktatását, sportolását a 2021-ben átadott V.30 Belvárosi Sportközpontban.

Belváros önkormányzata 2017-ben határozott az V. kerületiek saját sportközpontjának megvalósításáról, amelynek egyik kiemelt célja a gyermekek úszásoktatásának helyben történő biztosítása volt. Hangsúlyozták, hogy bár a jelenlegi energiahelyzet miatt számos uszoda jelezte a bezárását, az V. kerületi gyermekek úszásoktatása a 2022/2023-as tanévben is töretlenül folytatódik – mint írják –, köszönhető ez a V.30 Belváros Sportközpont felelős gazdálkodásának, a tudatosan tervezett és felépített létesítmény alacsony energiafelhasználásának, a Belváros önkormányzata részéről rendszeresen biztosított oktatási támogatásnak és a Tankerületi Központ együttműködésének. Hozzáteszik, hogy minden gyereknek életmentő fontosságú, hogy megfelelő vízbiztonsággal rendelkezzen, amelyre az önkormányzat a saját sportközpont adta lehetőséggel élve folyamatosan szeretné megadni az esélyt, emellett azoknak az iskoláknak az esetében, ahol pedig azt a távolság indokolja az önkormányzat a saját buszával szervezi meg a diákok helyszínre szállítását.

A sportközpontot egyébként sok újdonsággal szerelték fel: elektromos világítása száz százalékban LED-világítás, az elektromosáram-fogyasztó vezérlése pedig a lehető leghatékonyabban osztja el az áramot az egyes fogyasztók között. Napkollektoraik a liftek villamosenergia-szükségleteit fedezik, így ebben az esetben sem fogyasztanak feleslegesen energiát. Valamint a lehető legnagyobb mértékben csökkentették a műanyag-felhasználást és a hulladékot is szelektíven gyűjtik.

 

Borítókép: Úszásoktatás a V.30 Belvárosi Sportközpontban (Forrás: Belvárosi Önkormányzat)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.