időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

A kormány kiemelt célja, Magyarország több lábon álló és kiegyensúlyozott energiamixszel rendelkezzen

Bákonyi Ádám
2022.10.03. 14:08 2022.10.03. 16:33
A kormány kiemelt célja, Magyarország több lábon álló és kiegyensúlyozott energiamixszel rendelkezzen

Az LMP csalódott, hogy Orbán Viktor valódi zöldpolitikai intézkedések helyett csak egy újabb, a szankciókkal kapcsolatos nemzeti konzultációt jelentett be a válságkezeléssel kapcsolatban – hangoztatta napirend előtti felszólalásban Kanász-Nagy Máté. A párt képviselője szerint a kormánynak tizenkét éve lett volna arra, hogy Magyarországot függetlenítse a drága orosz gáztól, kőolajtól, ám ehelyett továbbra is ragaszkodik a fosszilis energiákhoz. Kanász-Nagy szerint ezért inkább a szélenergiáról, a napenergiáról, átfogó épületszigetelési programokról, a klímabérlet bevezetéséről kellene nemzeti konzultációt tartani. 

Koncz Zsófia válaszában hangsúlyozta: a kormány kiemelt célkitűzése, hogy Magyarország több lábon álló és kiegyensúlyozott energiamixszel rendelkezzen.

 Az államtitkár elmondta, az Európai Unió 27 tagállama közül tavaly a naperőművek össztermelésében betöltött arány Magyarországon volt a legmagasabb, 11,1 százalékkal. – A napenergia terjedését mutatja, hogy gyakorlatilag öt év alatt megtízszereződött ez a kapacitás. 2021-ben pedig a naperőművek által termelt villamos energia mennyisége 56,54 százalékkal nőtt az előző évhez képest – hangsúlyozta. Koncz Zsófia kitért a hazai villamosenergia-rendszer teljes átalakításával kapcsolatos tervre is, amely magában foglalja a hálózatfejlesztést, új erőművek építését, mint Paks II-t, illetve Paks I üzemidejének a meghosszabbítását. 

– Jelenleg háború zajlik, az ezzel kapcsolatos elhibázott szankcióknak köszönhetően pedig olyan nehéz energiahelyzet alakult ki egész Európán belül, amelyet egyértelműen kezelni kell. Ez a prioritása a magyar kormánynak – fogalmazott az államtitkár.


Borítókép: Fővárosi vízművek napelemparkja Tahiban (Fotó: Kurucz Árpád)

Szócsaták az Országgyűlésben

Rétvári Bence: Az állam mindenkiről gondoskodik

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.