A kormány kiemelt célja, Magyarország több lábon álló és kiegyensúlyozott energiamixszel rendelkezzen

Öt év alatt megtízszereződött a hazai napenergia-kapacitás.

Bákonyi Ádám
2022. 10. 03. 14:08
2020.10.07. Tahi Fővárosi vízművek új napelemparkja. Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMP csalódott, hogy Orbán Viktor valódi zöldpolitikai intézkedések helyett csak egy újabb, a szankciókkal kapcsolatos nemzeti konzultációt jelentett be a válságkezeléssel kapcsolatban – hangoztatta napirend előtti felszólalásban Kanász-Nagy Máté. A párt képviselője szerint a kormánynak tizenkét éve lett volna arra, hogy Magyarországot függetlenítse a drága orosz gáztól, kőolajtól, ám ehelyett továbbra is ragaszkodik a fosszilis energiákhoz. Kanász-Nagy szerint ezért inkább a szélenergiáról, a napenergiáról, átfogó épületszigetelési programokról, a klímabérlet bevezetéséről kellene nemzeti konzultációt tartani. 

Koncz Zsófia válaszában hangsúlyozta: a kormány kiemelt célkitűzése, hogy Magyarország több lábon álló és kiegyensúlyozott energiamixszel rendelkezzen.

 Az államtitkár elmondta, az Európai Unió 27 tagállama közül tavaly a naperőművek össztermelésében betöltött arány Magyarországon volt a legmagasabb, 11,1 százalékkal. – A napenergia terjedését mutatja, hogy gyakorlatilag öt év alatt megtízszereződött ez a kapacitás. 2021-ben pedig a naperőművek által termelt villamos energia mennyisége 56,54 százalékkal nőtt az előző évhez képest – hangsúlyozta. Koncz Zsófia kitért a hazai villamosenergia-rendszer teljes átalakításával kapcsolatos tervre is, amely magában foglalja a hálózatfejlesztést, új erőművek építését, mint Paks II-t, illetve Paks I üzemidejének a meghosszabbítását. 

– Jelenleg háború zajlik, az ezzel kapcsolatos elhibázott szankcióknak köszönhetően pedig olyan nehéz energiahelyzet alakult ki egész Európán belül, amelyet egyértelműen kezelni kell. Ez a prioritása a magyar kormánynak – fogalmazott az államtitkár.


Borítókép: Fővárosi vízművek napelemparkja Tahiban (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.