időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

Az Unió 21 millió euróval járul hozzá az ukrajnai menekültekkel kapcsolatos magyar kiadásokhoz

Magyar Nemzet
2022.10.04. 10:37 2022.10.04. 11:01
Az Unió 21 millió euróval járul hozzá az ukrajnai menekültekkel kapcsolatos magyar kiadásokhoz

Az Európai Unió Bizottsága összesen 21,1 millió euró támogatást biztosított Magyarország számára az Ukrajnából menekülők ellátásával kapcsolatos feladatok végrehajtásából fakadó többletterhek csökkentésére – írta lapunkhoz eljuttatott közleményében a Belügyminisztérium.

Magyarország 2022. február 24-ét követően már több mint 900 ezer menekülőt fogadott Ukrajnából – fejtette ki a Belügyminisztérium, kiemelve, hogy az érkezők ellátása során a honvédség, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács, a regionális és helyi hatóságok, a civil és egyházi szervezetek, valamint az önkéntes lakosság erőn felül teljesít. 

A gördülékeny ellátás érdekben gyűjtőpontokat és segítségpontokat hoztak létre, ahol gondoskodnak az érkezők élelmezéséről, szállásáról, egészségügyi ellátásáról, tanácsadásról, a hivatali ügyek intézésének támogatásáról – részletezték, hozzátéve: hazánk megszervezte a kórházi és egészségügyi ellátást, a menekülők ingyenes utazását és ingyenes szálláshelyeket biztosít nekik.

Mindezek  jelentős hazai forrást igényelnek, az ukrajnai háborúhoz köthető kiadásaink mértéke eddig mintegy 28 milliárd forint

 – jelentette ki a tárca.

Felhívták a figyelmet, hogy a magyar–ukrán határ minden határállomása mellett létrehozott segítségpontokon és a BOK-csarnokban a kormányhivatalok, a kormányzati szervek és a karitatív szervezetek munkatársai továbbra is napi 24 órában várják a segítséget kérőket.

A kormány biztosítja az ukrajnai háborús menekült gyermekek iskoláztatását, valamint támogatja a menekültek munkavallását is

 – hangsúlyozták.

Az Európai Unió Bizottsága május 18-án hozott határozata értelmében támogatják az Ukrajnából érkező személyek tömeges beáramlása által leginkább érintett tagállamokat (Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Csehország) a 2021–2027 közötti pénzügyi időszak Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap (MMIA) és a Határigazgatási és Vízumpolitikai Eszköz (HAVE) forrásainak keretéből.

A források elosztásánál a tagállamba érkező menekültek, valamint az Ukrajnával határos határszakaszok forgalmának március 31-i statisztikai adatait vették figyelembe. Az MMIA forrásaiból 9,6 millió euró, a HAVE forrásainak keretéből 11,5 millió euró összeggel járul hozzá a bizottság az ukrajnai menekültekkel kapcsolatos, február 24. és augusztus 23. között felmerült magyar kiadásokhoz.

Borítókép: menekültek (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.