időjárás 3°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo
A katasztrófavédelem a háború kitörése óta több mint 13 ezer menekült elhelyezését segítette

ORFK: Mintegy 11 ezren érkeztek Ukrajnából vasárnap

Magyar Nemzet
2022.10.03. 09:09 2022.10.03. 09:29
ORFK: Mintegy 11 ezren érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán–magyar határszakaszon 5652-en léptek be vasárnap Magyarországra, a román–magyar szakaszon belépők közül 5660-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn.

A beléptetettek közül a rendőrség 231 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Vonattal 52 ember, köztük tíz gyermek érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve – tudatta az ORFK. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

A katasztrófavédelem több mint 13 ezer menekült elhelyezését segítette – tájékoztatott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfői közleményében. 

 

Mint írták, továbbra is sok gyermek és nő érkezik a háború elől menekülve Ukrajnából Magyarországra. A katasztrófavédelem a társszervekkel közösen gondoskodik róluk, koordinálja az elhelyezésüket, illetve a továbbutazásukat. 

 

Nemcsak a katasztrófavédelem vesz részt a bajba jutottak elhelyezésében, sokan önkormányzati, karitatív és humanitárius szervezetek segítségével kerülnek biztonságos helyre.

A katasztrófavédelem az elmúlt héten 89 ember, köztük 43 gyermek és 22 nő elhelyezésében, szállításában működött közre. A háború kitörése óta összesen 13 033 ember elhelyezését koordinálta a szervezet.

Borítókép: illusztráció, Ukrajnából a háború elől menekülők (Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.