EU-küldöttség: Folytatni kell a párbeszédet a jobb megértés érdekében

Sabine Verheyen, a delegáció vezetője szerint gyümölcsöző, konstruktív, de néha ellentmondásos eszmecserét folytattak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 04. 15:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottságának delegációja szerint folytatni kell a strukturális párbeszédet Magyarországgal egymás jobb megértése és a közös európai értékek megerősítése érdekében – mondta a delegáció vezetője pénteken Budapesten egy sajtótájékoztatón. Sabine Verheyen európai néppárti (EPP) német képviselő beszámolt róla, hogy a magyar fővárosban eltöltött több mint két nap alatt gyümölcsöző, konstruktív, de néha ellentmondásos eszmecserét folytattak.

A képviselő beszámolt arról, hogy találkoztak Csák János kulturális és innovációs, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, Bősz Anett budapesti főpolgármester-helyettessel, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Rektori Konferencia, a Közép-Európai Egyetem, valamint különböző médiaorgánumok és civil szervezetek képviselőivel.    

Kiemelte, a tapasztalataikat Brüsszelben értékelik majd, a következtetéseket pedig jelentésben fogalmazzák meg, mert figyelembe szeretnék venni a helyzet összetettségét, és nem akarnak elhamarkodott megállapításokat tenni.

Sabine Verheyen tett néhány általános megjegyzést a magyar média helyzetével kapcsolatban. Elmondta: nem értenek egyet azzal, hogy kormánypárti és ellenzéki orgánumokra osztják fel a médiumokat Magyarországon. Véleményük szerint a médiának politikailag és pénzügyileg függetlennek kell lennie, mert csak így láthatja el az ellenőrző szerepét. 

– A média a demokrácia negyedik alappillére, a működőképes demokrácia elengedhetetlen feltétele, ezért garantálni kell a függetlenségét, ami szerintünk azt jelenti, hogy bármelyik médium dicsérheti vagy kritizálhatja a kormányt vagy az ellenzéket, de ettől nem lesz kormányellenes vagy ellenzéki – hangsúlyozta a delegáció vezetője. Sabine Verheyen kitért arra is, hogy tájékozódtak az oktatás helyzetéről, ezen belül is az Erasmus+-ról és a magyar tehetségeket támogató programokról.

Elmondta, hogy nagyon örült az újbóli találkozásnak Navracsics Tiborral, aki egykor európai uniós biztosként sokat tett az oktatáspolitikáért. A miniszterrel beszéltek a magyar oktatási rendszerről, valamint a jövőre Európa kulturális fővárosába, Veszprémbe tervezett programokról is.

Borítókép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a delegáció tagjaival (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.