időjárás 2°C Adél 2023. január 29.
logo

Fontos egészségügyi fejlesztések valósulnak meg a svájci támogatásokból

Elek Nikoletta
2022.11.14. 05:50 2022.11.16. 12:41
Fontos egészségügyi fejlesztések valósulnak meg a svájci támogatásokból

A Svájci–Magyar Egészségügyi Fórum jóvoltából újabb kétoldalú keretmegállapodás jött létre a svájci és a magyar állam között, amelynek értelmében nemzeti társfinanszírozással hazánk mintegy negyvenmilliárd forintos támogatásban részesül. A jelentős összegből az egészségügy fejlesztésére is több milliárdot szánnak, amelyből egy elsősegélynyújtást oktató hálózat létrehozását és a hospice- és palliatív ellátások országos szintű fejlesztését fogják finanszírozni.

A Svájci–magyar együttműködési program (Smep) mintaként szolgál az egészségügy fejlesztésében – hívta fel a figyelmet a napokban megrendezett Svájci–Magyar Egészségügyi Fórumon Boér Gábor. Az egészségügy finanszírozásáért és fejlesztésért felelős helyettes államtitkár felidézte:

a program első időszakában 3,7 milliárd forint támogatásból észak- és kelet-magyarországi települések háziorvosi praxisai praxisközösségekké álltak össze, aminek eredményeként a háziorvosi, házi gyermekorvosi praxisok különböző kompetenciákkal rendelkező egészségügyi szakemberekkel, dietetikusokkal, gyógytornászokkal, egészségpszichológusokkal, népegészségügyi szakemberrel, praxisközösségi nővérrel egészültek ki.

A program második időszakában pedig további fontos fejlesztésekre kerülhet sor az elsősegélynyújtás, az életmentés, valamint a hospice- és palliatív ellátás területén – tájékoztatott Boér Gábor. A program egészségügyi eleme – amelyet a Svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség (SDC) támogat – tehát két hazai kezdeményezést fog felkarolni.

 Az első az Országos Mentőszolgálat projektje, amely az életmentés és a hosszú távú egészségkárosodás megelőzése, valamint az egészségügyi egyenlőtlenségek csökkentése jegyében egy elsősegélynyújtást oktató hálózat létrehozását célozza. A Belügyminisztérium pedig a hospice- és palliatív ellátások (a már gyógyíthatatlan betegek humánus ellátása) országos szintű fejlesztésére kap támogatást, fókuszában pedig a szolgáltatások minőségének javítása és az egyenlő hozzáférés biztosítása áll.

A mintegy negyvenmilliárd forintos támogatásból egyébként a szakképzés területére 3,9 milliárd, kutatás-innovációra 4,5 milliárd, a kis- és középvállalkozások és mikrovállalkozások finanszírozására 5,2 milliárd, az emberkereskedelem elleni küzdelemre egymilliárd, az energiahatékonyságra 5,2 milliárd, víz- és szennyvízkezelésre hétmilliárd forint támogatás jut. Az egészségügy és a szociális terület, valamint a kisebbségek és társadalmilag hátrányos csoportok 10-11 milliárd forint támogatásban részesülhetnek. A Jean-Francois Paroz svájci nagykövet és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter által aláírt megállapodással egy két és fél éves tárgyalási időszak zárul le, a pályázati felhívások pedig fél év múlva jelenhetnek meg. A fejlesztéseket 2029 decemberéig lehet majd megvalósítani. 

Navracsics Tibor szerint

egy olyan sikeres együttműködést tudnak most megújítani, amely eddig is kézzelfogható hasznot hozott Magyarországnak, és reméli, hogy a most kezdődő programsorozat is hasonlóan termékeny és gyümölcsöző lesz.

Borítókép: új mentőautók a Markó utcai mentőállomáson (Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.