időjárás 6°C Balázs 2023. február 3.
logo

Orbán Viktor: A kormány kitart a rezsicsökkentés mellett

Molnár János
2022.11.02. 15:10 2022.11.02. 17:11
Orbán Viktor: A kormány kitart a rezsicsökkentés mellett

Arató Gergely (DK) azonnali kérdést intézett a miniszterelnökhöz Hogyan gondolja, miniszterelnök úr? címmel. A baloldali képviselő szerint a kormány hazudott, és brutálisan megdrágította a gáz és az áram árát. Hozzátette, harmadára csökkent az irányadó gázár Európában, kivéve a magyar fogyasztóknál, ezért azt kérdezte, hogy mikor harmadolja a kormány a gáz árát, és mikor hozzák nyilvánosságra az Oroszországgal kötött gázszerződéseket? 

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában elmondta, hogy egy szocialista párti képviselőtől kapott kérdést, akinek az államtitkársága idején, 2010-ben a magyar családoknak volt a legdrágább a gáz és az áram ára Európában a fizetésekhez viszonyítva.

Idézte az Eurostatot, melynek kimutatása szerint a 2021 első féléve utáni időszakot tekintve a gáz és villamos energia szempontjából egyedül Magyarországon nem nőtt a gáz ára. Ebből azt a következtetést vonta le, hogy a rezsicsökkentés egy jó politika. 

Kijelentette, hogy az átlagos családokat meg tudják védeni, amit nagy teljesítmény a magyar gazdaságtól, és egy kicsit a magyar kormány is benne van. 

Viszontválaszában Arató Gergely azt mondta, hogy csalódást okozott a miniszterelnök válasza. Szerinte a kormányfő hamis hivatkozásokat hoz, mert csak 2022 első félévére vonatkozik az Eurostat jelentése. Szerinte nagyobb arányban emelte a jelenlegi kormány a gázárat, mint amennyivel az ő kormányuk, mert most hétszeresére emelték a gáz árát. Úgy vélte, most rosszul számolják ki az átlagárat.  

Orbán Viktor válaszában elmondta, hogy a kormány kitart a rezsicsökkenést mellett, ami azt jelenti, hogy minden magyar család körülbelül 181 ezer forintot kap a támogatott rezsin keresztül. 

Hozzátette, hogy olyan emberrel beszélget most, aki megszavazta az orvosok és az ápolók 13. havi bérének és a 13. havi nyugdíjnak az elvételét, a gyes két évre való csökkentését, a fizetős egészségügyet és tandíjat, amihez gratulált neki.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Szócsaták az Országgyűlésben

Nem adták ki a képviselő mentelmi jogát

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.