Orbán Viktor: A szankciós politika egy lépés a háború felé

Ha Európa úgy tekint magára, mint aki részese ennek a háborúnak, akkor egyre mélyebben vonódik majd be ebbe a konfliktusba – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Kincses Krisztina–Ternovácz Áron
2022. 11. 18. 7:44
ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. november 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban 2021. november 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szabály az: ha háború van a szomszédban, nem érezheted magad biztonságban

– fogalmazott a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Orbán Viktor, kiemelve: nemcsak a fizikai épségünk van veszélyben, hanem a gazdaságunk biztonsága is hiányzik, a sérülékenységet és veszélyeket pedig jól mutatta a Lengyelországba csapódott rakéta.

Lépésről lépésre csúszunk bele a háborúba

A kormányfő szerint ha azt folytatjuk, amit eddig csináltunk, ha Európa úgy tekint magára, mint aki részese ennek a háborúnak, akkor egyre mélyebben vonódik majd be ebbe a konfliktusba, és akkor az a veszély, amely fenyeget bennünket, egyre erősebb lesz. 

A miniszterelnök kiemelte:

 A szankciós politika egy lépés a háború felé.

Mint mondta, ha valaki ily módon beavatkozik egy konfliktusba, akkor állást foglal az egyik háborúzó fél mellett, és lépést tesz a háború irányába. Februárban Európa még óvatosan viszonyult a háborúhoz, majd egyre több olyan intézkedést hoztak, amelyekkel részeivé váltak a konfliktusnak.

Lépésről lépésre csúszunk bele ebbe a háborúba, nagyon veszélyes dolog, amit Európa művel. Mi békét akarunk, de rajtunk kívül senki nem követi ezt az irányvonalat

 – tette hozzá. – Jó ötletnek tűnik egy szankció, igazságosnak is érezhetik sokan, de magunknak ezzel nagyobb kárt okozunk, mint Oroszországnak, amelyet megcéloztunk a szankciókkal – jelentette ki.

A szankciós politikával kapcsolatban a miniszterelnök arról beszélt, a politika bizonyos esetekben olyan, mint az otthoni életünk. Ha valami nem sikerül, akkor vagy számot vetünk, vagy utóbb a kudarc érzését úgy dolgozzuk fel, hogy máshogyan emlékezünk a történtekre. – Az önbecsapás nem segít, le kell beszélnünk az európai vezetőket arról, hogy gyermekded módon utóbb máshogyan emlékezzenek dolgokra, mint ahogy azok valójában történtek – fogalmazott. 

A készülő kilencedik szankciós csomagról szólva Orbán Viktor hangsúlyozta, Magyarország sosem támogatta a szankciókat, és sikerült is elérnünk mentesítéseket. 

– Általában nem tartjuk jó európai politikának a szankciók politikáját, ha pedig meghozzák ezeket a döntéseket, ahhoz mindig ragaszkodnunk kell, hogy ránk nézve valamilyen kivételes szabályt kialkudjunk, éppen ezért a legpusztítóbb hatások alól mindig sikerült mentesítést kiharcolnunk

 – hívta fel a figyelmet a kormányfő. Mint mondta, a konzultáció is ezért fontos, mert kemény harcokat vívunk az EU-ban, és nagyon fontos, hogy a mindenkori magyar kormány maga mögött tudhassa a magyar emberek támogatását. Amit a magyar kormány mond, azt az egész magyar nemzet így gondolja – véli a miniszterelnök, aki szerint nagy csaták árán, de el fogja érni, hogy ha lesz kilencedik szankciós csomag például az atomenergia kérdésében, mentesítést nyerjünk. 

Magyarország megvédi az érdekeit 

A gazdasági helyzetre térve a kormányfő az újabb árstopokkal kapcsolatban elmondta: ellensúlyozni nem, csak csökkenteni tudják az inflációt. Az EU szankciós politikájával kapcsolatban úgy fogalmazott: – Magyarország a számára súlyos és azonnali gazdasági hanyatlással járó intézkedések alól ki tudja magát húzni, tudunk mentesítést elérni. Például jön Magyarországra orosz gáz. Ha nem jönne, Magyarország gazdasága leállna – mutatott rá. A kormányfő ugyanakkor megjegyezte azt is: nem tudjuk kihúzni magunkat a szankciós politika általános európai hatásai alól, mint például az infláció. – Az inflációt politikai döntések idézték elő, mint például a szankciók. Ezt nem egy közgazdasági folyamat állítja elő. Politikai döntések idézték elő. Ennek a következménye a magas infláció, az energiaválság – tette hozzá. 

Magyarország azt nem tudja célul kitűzni, hogy érinthetetlen sziget legyen az EU-n belül – mondta. Magyarország azt tudja kitűzni, hogy az elemi érdekeit megvédi, az uniós politika hatásait pedig csökkenti. 

–  A kormánynak van egy akcióterve, amelynek része az árstop rendszere, a benzinársapka, a rezsicsökkentés, amellyel minden család havi 180 ezer forint kedvezményt kap – tette hozzá. 

Mint mondta, két lehetősége van egy kormánynak: az első dolog, hogy nem intézkedik, miután kívülről jön a baj, várja, hogy elmúljon. Vagy megpróbálja elhárítani a bajt. A miniszterelnök szerint ilyenkor aktívnak kell lenni, cselekedni kell. 

A gazdasági növekedésre vonatkozó kérdésre a miniszterelnök úgy válaszolt, a koronavírus-járvány után gazdasági növekedést tapasztaltunk, a háború azonban negatív hatást hozott magával, ezért látunk csökkenést, de a recesszió az összes európai országot fenyegeti. 

Magyarország ebből szeretne kimaradni, szeretnénk megőrizni a teljes foglalkoztatottságot, az EU-átlagot meghaladó növekedést, de fontos a nemzetegyesítés, a családok támogatása.

– Ezekben az ügyekben nemhogy nem akarunk hátracsúszni, de pozitív, előremutató intézkedéseket akarunk hozni, ezekről majd decemberben adunk további tájékoztatást – jegyezte meg a miniszterelnök. Hozzátette, nem szabad, hogy elhatalmasodjon rajtunk az a gondolkodás, hogy a legfontosabb céljainkat fel kell adni. – Több olyan intézkedést hoztunk, amelyekkel a vállalkozásokat, a turizmust és minden fontos területet igyekszünk támogatni, és elviselhetővé tenni a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetet.

– Nemcsak a transzformátorállomás kilövése és a szállítmányok megbénulása a fontos, idén választás volt, és új kormányt alakított a kormányfő. Amikor azt megalakította, nem voltak még szankciók. Ezért az akkori helyzetnek megfelelő munkamegosztásban állították fel a kormányt – magyarázta Orbán Viktor. Úgy folytatta, azóta megérkeztek a szankciók, amelyek következtében az energiaválság nem ideig-óráig lesz velünk, hanem hosszabb ideig, ehhez alkalmazkodni kell a kormány szerkezetében is. Az energia ilyen terület, ennek a felelősségi viszonyokban is meg kell jelennie a kormányzatban. 

Most néhány évig mindenképpen szüksége van Magyarországnak az energiahelyzetért felelős önálló energiaügyi minisztériumra 

– hangsúlyozta a kormányfő. Szavai szerint a hadsereg megerősítésének kulcskérdése a hadiipar, amit most építünk újjá, ez a második legfontosabb feladat, ezért 

Palkovics miniszter urat arra kérte fel a miniszterelnök, hogy álljon a magyar hadiipar élére.

Aki a zenészt fizeti, az rendeli a nótát 

A tél közeledtével a kormányfő arról is beszélt, hogy energia szempontjából az idei év megoldottnak tekinthető, mivel elegendő energiaforrást tároltak be. Ellátásbiztonsági szempontból fél évre rendben vagyunk, tavasszal viszont a tározókat újra kell tölteni. Ez egész Európa számára kihívás lesz. Mi könnyebb helyzetben vagyunk, mert kiharcoltuk magunknak a mentesítést. Tavasszal – ha a Déli Áramlat működik – déli irányból fel tudjuk tölteni a tározóinkat. Az árak közben az egekben vannak. Növelni kell a következő években a saját erőből, itthon előállított energia mennyiségét – mondta. 

A dollárbaloldallal kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, a titkosszolgálatokért felelős intézmények vezetőinek véleményét meg kell hallgatnia a dokumentumok feloldásával kapcsolatban. Megdöbbentőnek nevezte, hogy a baloldalt külföldről fizetik. A miniszterelnök szerint ezen a ponton az a kérdés merül fel, hogy mit kértek cserébe az amerikaiak ezért a pénzért. 

Aki a zenészt fizeti, az rendeli a nótát. A kérdés az, hogy honnan rendelték meg a nótát, ki fizette és mit kellett teljesíteni

 – tette hozzá. – Egy futballcsapat mezén fel vannak tüntetve a szponzorok, tudom, ki van a csapat mögött. A baloldal ezt a gyakorlatot még nem sajátította el. Ez hiba – zárta a gondolatait Orbán Viktor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.