időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Ungár Péter dermesztőnek nevezte a baloldal amerikai kampányfinanszírozását

Magyar Nemzet
2022.11.04. 15:12 2022.11.04. 15:18
Ungár Péter dermesztőnek nevezte a baloldal amerikai kampányfinanszírozását

Tovább bonyolódik a dollárbaloldal amerikai kampányfinanszírozásának botránya, miután Ungár Péter, az LMP társelnöke egy interjúban azt állította, hogy az ellenzéki összefogás pártjai semmit nem tudtak arról a csaknem kétmilliárd forintról, amit az Action for Democracy nevű amerikai alapítvány közvetített Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalmának a választási kampányra. Ungár szerint lehet, hogy egyszerűen „elsétált” valaki ezzel az összeggel, ugyanakkor dermesztőnek nevezte azt a tényt, hogy Amerikából jött a pénz, hogy nem tudni, kitől érkezett, valamint azt is, hogy ők nem tudtak róla.

Újabb kérdéseket vet fel Ungár Péternek, az LMP társelnökének a guruló dollárok, vagyis a baloldalnak Amerikából juttatott csaknem kétmilliárd forint kampánytámogatás ügyében tett nyilatkozata. A politikus a 24.hu portálnak adott interjúban ugyanis arról beszélt, hogy az ellenzéki összefogásban részt vevő pártoknak fogalmuk sem volt erről a pénzről, és a kampányukban sem volt látszata a tetemes összegnek. – Ha tudtuk volna mi, LMP-sek, hogy ennyi külföldi pénz jött, akkor nem fizetünk be ennyit az ellenzéki kampányba. Akkor azt mondtuk volna, hogy oldják meg. Micsoda dolog ez?! Nem tudott erről senki. Ott voltam a pártelnöki találkozókon, és senki sem tudott erről. Egyébként is, hol látszódott ez a pénz? Mert a kampányban nem. Hova lett elköltve? – tette fel sorra a kérdéseket a párt társelnöke. Majd úgy fogalmazott:

ezzel a pénzzel valaki vagy elsétált, vagy a jó isten tudja, mire költötte, de eredményes kampány nem lett belőle.

Emlékezetes, hogy Márki-Zay Péter, a baloldal volt kormányfőjelöltje még augusztusban egy podcast műsorban árulta el, hogy az Egyesült Államokban alapított Action for Democracy  –  Korányi Dávid, a főpolgármester városdiplomáciai főtanácsadója segítségével –  a kinti magyarok körében összegyűjtött 1,8 milliárd forintot a baloldal választási kampányára. Arról is beszélt Márki-Zay, hogy még június közepén is érkezett több száz millió forintos támogatás az Egyesült Államokból az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz. Állítása szerint az Action for Democracy egy tételben küldte ezt az összeget, de korábban más utalások is jöttek ettől a szervezettől, és a forrásokat a tengerentúlon sokan adták össze. Sőt azt is megerősítette, hogy az említett összegekből a Bajnai Gordon volt kormányfő nevével fémjelzett és Gyurcsány Ferenc DK-elnök korábbi bizalmasai által is működtetett DatAdat cégcsoporthoz szintén áramlott pénz, vélhetően nem is kevés, hiszen gyakorlatilag ők szervezték a baloldal kampányát.

Ungár Péter a 24-hu-nak adott interjúban úgy fogalmazott:

Dermesztő ez a pénz. És dermesztő, hogy sokan nem érzik problémának. Ez egy súlyosan problémás dolog. És nem önmagában az, hogy pénzt ad valaki. Az a párttörvény lényege, hogy magyar állampolgárok adhatnak pénzt pártnak. Soros György annyi pénzt ad egy pártnak, amennyit akar. Nem gond, ha valaki pénzt rak a politikába, csak akkor a Magyar Közlönybe bele kell írni, hogy ő adta a pénzt, ez a törvény lényege. És nem hülyeség, hogy így van, nagyon is rendben van. De így?! Mi az, hogy a választás után azért derül ki ez az egész, mert a jelölt nem tudja azt eldönteni, hogy lehet-e olyan neuron az agyában, amit nem mond ki a száján?

Az újságíró kérdésére („Mi a legfőbb baj ezzel a pénzzel, az, hogy amerikai vagy hogy nem tudni, kitől jött, illetve az, hogy nem tudtak róla?”) Ungár azt felelte:

Mindegyik. Így. Dermesztő az egész.

Az LMP társelnökének döbbenetes nyilatkozata azért felvet még néhány kérdést, például azt, hogy Márki-Zay Péter augusztusi elszólása óta miért vártak bő két hónapot ezzel a megszólalással, illetve hogy a volt miniszterelnök-jelöltnek feltették-e az interjúból idézett kérdéseket. Az is kétséges, hogy egyetlen ellenzéki pártvezető sem tudott az Amerikából érkezett dollármilliókról, hiszen a már említett DatAdat cégcsoport és annak irányítói – mások mellett Szigetvári Viktor, aki Gyurcsány Ferenc bizalmasa volt vagy maga Bajnai Gordon ex kormányfő – szoros kapcsolatban állnak a DK-val. De az sem életszerű, hogy Karácsony Gergely semmit nem tudott az amerikai pénzekről, miközben tény, hogy az 1,8 milliárd forintos támogatást felhajtó Action for Democracy alapító elnöke, a már említett Korányi Dávid 2019 óta a főpolgármester tanácsadója.

Továbbá a Karácsony politikáját népszerűsítő 99 Mozgalom Egyesület is szerepelt egy ideig az Action for Democracy honlapján a támogatott szervezetek között. Később ez a rész eltűnt a weboldalról.

Ami viszont biztos, hogy a magyar törvények nem teszik lehetővé pártok külföldi finanszírozását, hiszen ez az ország függetlenségének súlyos megsértését eredményezheti. Éppen ezért az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága már felkérte a titkosszolgálatokat az ügy kivizsgálására, illetve a Nemzeti Nyomozó Iroda is eljárást indított sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt.

Borítókép: Ungár Péter, az LMP társelnöke (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.