időjárás -4°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Elhunyt Hegedüs Zsuzsa szociológus

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Mandiner
2022.12.03. 17:13 2022.12.03. 17:28
Elhunyt Hegedüs Zsuzsa szociológus

Hetvenhét éves korában elhunyt Hegedüs Zsuzsa szociológus, volt miniszterelnöki főtanácsadó.

A korábban a társadalmi felzárkóztatást, a társadalmi konfliktusok kezelését és megoldását szolgáló jelen- és jövőbeli stratégiák kidolgozásával kapcsolatos kérdéskörökben tanácsadóként dolgozó szakember közel egy éve tartó betegség következtében, családja körében hunyt el. Temetéséről a családja gondoskodik.

 Hegedüs Zsuzsa 1969-ben az ELTE-n szerzett bölcsészdiplomát, szociológiából doktorált Párizsban, ahová 1976-ban emigrált, tíz évig nem jöhetett Magyarországra. A rendszerváltozás után az SZDSZ szellemi kemény magjához tartozott, a Tégy a gyűlölet ellen mozgalom alapítója volt. A 2000-s években a 2006. október 23-i tömegoszlatás után szembefordult a Gyurcsány Ferenc vezette MSZP–SZDSZ-kormánnyal. 

Az Orbán-kormányok alatt miniszterelnöki főtanácsadó volt, kivette a részét a jobboldal romaintegrációs politikájából. Hegedüs Zsuzsa 2009-től kuratóriumi elnöke volt a Minden gyerek lakjon jól! Alapítványnak, amely a Magyarország leghátrányosabb helyzetű kistérségeiben élő családok élelmiszer-előállításához nyújt segítséget.

Orbán Viktor szombat délután a közösségi oldalán búcsúzott a szociológustól.

Elhunyt Hegedüs Zsuzsa. Isten veled!”

– írta a miniszterelnök. 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.