Századvég: Európa elsöprő többsége béketárgyalásokat sürget

A nyugati politikai elit azonban – mind kommunikációjában, mind javaslataiban – Oroszország megbüntetésére helyezi a hangsúlyt.

Magyar Nemzet
Forrás: szazadveg.hu2022. 12. 20. 13:40
null
Bahmut, 2022. december 7. Lángoló lakóház elõtt egy nõ a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvõ Bahmutban egy orosz tüzérségi támadás után, 2022. december 7-én. MTI/AP/LIBKOS Fotó: LIBKOS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán fegyveres konfliktus kirobbanása óta a nyugati politikai elit – mind kommunikációjában, mind javaslataiban – nagyobb hangsúlyt helyez Oroszország megbüntetésére, mint a béketárgyalások elősegítésére. 

Az európaiak azonban azt várnák el a vezetőiktől, hogy a mielőbbi békekötésen és a háború gyors lezárásán dolgozzanak

hívta fel a figyelmet új kutatásának eredményei alapján a Századvég, amelynek keretében az európaiak háborúhoz és a béketárgyalásokhoz való hozzáállását vizsgálta. 

A felmérés szerint az Európai Unió átlagát tekintve, a megkérdezettek 68 százalékát nyugtalanítja a háború, és több mint egyharmaduk nagyon aggasztónak találja a konfliktust. 

A legmagasabb arányok Magyarországon és Németországban tapasztalhatók. Az eredmények alapján a tagállamok közötti különbségeket elsősorban a történelmi előzmények és az orosz kereskedelmi kapcsolatok befolyásolják. 

Vélhetően előbbi felelős azért, hogy a balti államok, utóbbi pedig, hogy az olajszállításban érintett déli tagállamok lakosságát fokozottabban nyugtalanítja a konfliktus állapították meg. Az egyetlen tagállam ugyanakkor, amelyben többségben vannak azok, akik nem tartják aggasztónak a háborút, Szlovákia, ahol összesen 48 százalék jelölte meg a nagyon és az inkább aggasztó válaszokat, a legnagyobb arányt (41 százalékot) pedig az inkább nem aggasztó kapta.

 

 A felmérésből továbbá kiderült: 

Európa elsöprő többsége békepárti. Az EU egészében a választ megjelölők 82 százaléka egyetért azzal, hogy Oroszországot és Ukrajnát rá kellene kényszeríteni a béketárgyalásokra annak érdekében, hogy véget érjen a háború.

A tagállami eredmények közötti különbségekből kirajzolódik az Oroszország megbüntetését célzó szankciópárti és a mielőbbi békekötést sürgető szankciókritikus hozzáállás ütközése is. 

A Századvég adatai szerint a tárgyalások kikényszerítésével legnagyobb arányban azokban a déli tagállamokban – Ciprus 91 százalék, Portugália és Görögország 89 százalék – értenek egyet, amelyek Brüsszel korábbi szankciós javaslatcsomagjainak számos részét nem fogadták el. A szintén szankciókritikus Magyarországon a lakosság 88 százaléka békepárti. 

Bár valamennyi vizsgált országban többségben vannak azok, akik a mielőbbi tárgyalásokat sürgetik, a szankciópárti tagállamokban ez az arány alacsonyabb. A kérdés leginkább a balti országokat és Lengyelországot osztja meg: az észtek 42, a lettek 36, a lengyelek 31, a litvánok 29 százaléka nem ért egyet azzal, hogy a háború mielőbbi lezárásáért ki kellene kényszeríteni a béketárgyalásokat – derült ki. 

Borítókép: Lángoló lakóház előtt sétál egy nő a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmutban (Fotó: MTI/AP/Libkos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.