Viharos széllel és havazással érkeznek a mínuszok

A legmagasabb nappali hőmérséklet –1 és +5 fok között alakul.

Magyar Nemzet
Forrás: Met.hu/Köpönyeg2022. 12. 17. 8:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A frontális csapadékrendszer délelőttre elhagyja hazánkat, mögötte fokozatosan vékonyodik, szakadozik, csökken a felhőzet, a legtöbb napsütés az északnyugati megyékben lehet – írja a Met.hu.

Ezzel szemben az északkeleti, keleti harmadban végig felhős marad az ég, arrafelé egy összeáramlás mentén lehet még havazás, havas eső, másutt kisebb az esélye ennek. 

Többfelé erős lesz az északnyugati szél, illetve a hegyvidéki tájakon viharos erejű széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet –1 és +5 fok között alakul. Késő estére többnyire –5 és +2 fok közé hűl le a levegő.

Forrás: Met.hu

A Dunától keletre döntően erősen felhős vagy borult, míg nyugatra derült lesz az ég, azonban hajnaltájt már az északkeleti megyékben is csökken a felhőzet. Késő estig a keleti összeáramlás mentén még előfordulhat havazás, hózápor. 

Az északnyugati, északi szél fokozatosan veszít erejéből, hajnalra a legtöbb helyen már mérséklődik a légmozgás. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire –8 és 0 fok között valószínű, de a hóval fedett borsodi részeken –10 fok alá is lehűlhet a levegő.

Orvosmeteorológia

Erős hidegfronti hatás terheli szervezetünket, mely különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket – írja a Köpönyeg.

Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő képességünk is romolhat. 

Ennek köszönhetően sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. A szív- és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet. Náluk jellemzően vérnyomás-ingadozás, szédülékenység alakulhat ki. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.