Covid-válság Kínában, új szupervariáns Amerikában, tridémia Magyarországon – Mennyire kell aggódnunk?

Miközben idehaza a Covid mellett az influenza és a légúti óriássejtes vírus (RSV) okozza a legtöbb megbetegedést, Amerikában rohamosan terjed az omikron új,XBB1.5 kódnevű mutációja is, amely már az Egyesült Királyságban is megjelent. Kemenesi Gábor víruskutató szerint az új Covid-mutáció nem ad okot aggodalomra, miként egyelőre a kínai járványhelyzettől sem kell tartani. Arra azonban érdemes lenne figyelni, hogy hogyan kezeljük a Kínából beutazó állampolgárokat.

2023. 01. 04. 18:23
null
Csíkszereda, 2021. október 14. Ápolónõ a Csíkszeredai Megyei Sürgõsségi Kórház belgyógyászati osztályán a Covid betegek számára kialakított részlegben 2021. október 14-én. MTI/Veres Nándor Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az utóbbi hónapokban a koronavírus-járvány mérsékelten zajlott, a kínai események hatására az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy újabb globális járványhullám kialakulásától tart. A járványhelyzet eszkalódása arra vezethető vissza, hogy Kínában december elején váratlanul feloldották az egészségügyi és kijárási korlátozásokat, ami négy hét alatt a covidos betegek és áldozatok számának drasztikus növekedéséhez vezetett.

 A WHO legfrissebb tájékoztatójából kiderült, hogy a megbetegedések túlnyomó többségéért az omikron BA. 5.2 és BF7 alváltozatai felelősek, amelyek az összes helyi fertőzés 97,5 százalékát teszik ki. 

Az esetszámok rohamos emelkedéséért azonban nemcsak a szigorítások feloldása tehető felelőssé, hanem az is, hogy más országokhoz viszonyítva Kínában alacsonyabb a lakosság átoltottsága, valamint az mRNS-alapú vakcinákat sem importálták. 

A kínai kormány a Covid miatt több mint két éve bevezetett leállás után ismét elkezd új útleveleket kiállítani, ami lehetővé teszi a szabad utazást világszerte a kínai állampolgároknak. 
Fotó: MTI/AP/Andy Wong

 

Milyen Covid-intézkedések vannak érvényben Európában?

Mivel lazultak az utazásra vonatkozó szabályok, sőt a kínai újév is közeleg, a lakosság megrohamozta az utazási irodákat. Számos ország azonban – köztük az Egyesült Államok, Kanada, India Japán, Ausztrália, Izrael, valamint Anglia, Franciaország és Olaszország is – korlátozó intézkedéseket léptetett életbe a Kínából érkező utasokkal szemben.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) bár figyelemmel kíséri a helyzetet, egyelőre nem jelentett be hasonló intézkedéseket, mondván, az uniós polgárok azonban viszonylag magas oltottsági szinttel rendelkeznek, így képesek megbirkózni a jelenlegi esetszámokkal. Stella Kyriakides, az Európai Bizottság egészségügyi biztosa ugyanakkor felszólította a tagállamokat, hogy saját hatáskörben vizsgálják felül a megfigyelő intézkedéseket és szükség esetén fokozzák azokat.

Magyarország korlátozza a beutazást a járvány miatt? 

Hazánkban egyelőre nincs arra vonatkozó információ, amely a Kínából – vagy bármilyen más országból – beutazókkal kapcsolatos szigorításokra vonatkozna, vagy kötelező tesztet írna elő a repülőtéren. Ott ugyanis kizárólag határellenőrzés zajlik, a járványügyi ellenőrzés teljes egészében megszűnt. 

Mint ismert, a kormány 2022. március 7-ével kezdődően minden, Magyarországra vonatkozó beutazási korlátozást eltörölt, amelynek értelmében közúton, vasúton, vízi és légi úton – állampolgárságtól és a koronavírus elleni védettségtől függetlenül – járványügyi korlátozás nélkül be lehet lépni az ország területére. 

A Covid új mutációja fenyegeti Amerikát 

A kínai járványhelyzet mellett ugyanakkor aggodalomra adhat okot a Covid új, XBB1.5 kódnevű mutációja is, amely az Egyesült Államokban rohamosan terjed, s már az Egyesült Királyságban is megjelent. Az omikron új szupervariánsáról – amely az omikron BA.2.10.1 és BA.2.75 alvariánsok rekombinánsa – egyelőre annyit lehet tudni, hogy nem okoz súlyosabb megbetegedéseket, mint a többi omikron-változat. Az amerikai járványügyi szakemberek azonban jelezték azt is, hogy a korábbiakhoz viszonyítva az XBB1.5 ügyesebben képes kitérni az antitestek elől. Kemenesi Gábor víruskutató szerint az Amerikában terjedő rekombináns egyelőre nem ad okot az aggodalomra. A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa az Inforádiónak nyilatkozva elmondta: 

azt már megszoktuk ettől a vírustól, hogy minden évben egyszer-kétszer olyan új variáns jelenik meg, hogy az valamilyen oknál fogva jobban tud terjedni, mint az előzők. Egyelőre viszont semmi sem utal arra, hogy súlyosabb lenne, pláne, hogy képes lenne kikerülni a vakcinát.

A kínai járványhelyzetre térve a víruskutató úgy fogalmazott: semmilyen extra új variáns nincs a háttérben, ami az ottani hullámot okozhatja. Szimplán arról van szó, hogy hirtelen rájuk szakadt a vírus. Véleménye szerint Európában ugyanakkor védettebbek vagyunk, ráadásul a szekvenciaadatok azt mutatják, hogy a máshol is előforduló omikron-alvariánsok azok, amik Kínában is ott vannak. 

Tehát semmi extra nem várható az ottani járványtól, mert az európai, illetve nyugati populációk meglehetősen jól vakcináltak, bár nyilván lehetnek különbségek országról országra. Kemensei Gábor szerint amire azonban most figyelnünk kell, azok a szakmai, járványügyi kérdések, például, hogy mit kezdünk a beutazó kínai állampolgárokkal. 

A Covid és az influenza miatt gyógyszerhiány van a patikákban

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az elmúlt hetekben egyszerre terjed a Covid, az influenza és a csecsemőkre jellemzőbb légúti óriássejtes vírus (RSV) Magyarországon, amelyek együttes jelenlétét tridémiának keresztelték el. Fontos azonban hangsúlyozni: a tridémia nem egy újfajta vírus, pláne nem vírusok rekombinálódása, csak egy fertőzési forma, amilyen korábban a koronavírus és az influenza kettős fertőzése, az úgynevezett flurona volt. A rekombinálódásra egyébként lehetőség sincsen, hiszen a két vírus genetikai információjuk jobban eltér, sehogy a kereszteződés létrejöhetne. 

A három felső légúti betegség tünetei gyakorlatilag megegyeznek, így akik megbetegszenek, azok orrfolyással, köhögéssel, tüsszögéssel, nehézlégzéssel, illetve hőemelkedéssel küszködhetnek.

A három légúti vírus közül a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által vizsgált anyagokban legtöbbször a koronavírust mutatták ki, tehát továbbra is a Covid dominál Magyarországon. Ugyanakkor hétről hétre többen fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel is. A NNK legutóbbi, december végi beszámolója szerint az 51. héten 220 600-an mentek orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 17 800 embernél – 33,6 százalékban gyermekeknél – diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést. Az influenzaszezont tovább nehezíti, hogy a magyar patikákban is gyógyszerhiány lépett fel, amelyek leginkább a legismertebb, megfázásos tünetek esetén használt, paracetamol hatóanyagot tartalmazó orvosságokat érintik. Jó hír azonban, hogy a legtöbb gyógyszer esetében van helyettesítő termék vagy alternatív terápia. 

A Covidot és az influenzát is védőoltásokkal lehet megelőzni

A járványügyi szakemberek ugyanakkor kiemelik: 

a Covidot és az influenzát is védőoltásokkal lehet megelőzni. Hatvan év fölött, egészségi állapottól függetlenül mindenkinek ajánlott oltakozni, miként a krónikus megbetegedésben szenvedőknek, a kismamáknak, a babát tervezőknek, az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozóknak és ápoltaknak is célszerű beoltatni magukat. 

A fél évnél fiatalabb csecsemőket az influenza és az RSV ellen is fészekimmunitással lehet megvédeni, a nagyobb gyermekeknek pedig elérhető a négykomponensű védőoltás. Mangó Gabriella háziorvos a közösségi oldalán arról írt, hogy zárt térben, tömegközlekedésen, nagy tömegben viseljünk maszkot és a fertőtlenítésre is fordítsunk nagyobb figyelmet.

Borítókép: Ápolónő a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház belgyógyászati osztályán a covidos betegek számára kialakított részlegben (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.