Súlyosbodik a járványhelyzet az enyhítés miatt Kínában

Januárban az utolsó korlátozást is eltörlik, miközben a kórházak tele vannak koronavírusos betegekkel.

2022. 12. 27. 17:00
null
Sanghaj, 2022. december 23. Páciensek egy fertõzõ betegek számára egy sanghaji kórház elõtt felállított sátorban 2022. december 23-án. December 7-én Kína radikálisan enyhítette a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett, világszerte a legszigorúbbak között nyilvántartott szigorításokat, és azóta egyre növekszik a vírusfertõzöttek száma. MTI/EPA/Alex Plavevski Fotó: Alex Plavevski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína január 8-tól eltörli az utolsó koronavírus elleni intézkedését, amelynek alapján az országba beutazóknak kötelezően karanténba kell vonulniuk – jelentették be a hatóságok. Peking zéró-Covid politikája miatt közel három évig elzárták az országot a külvilágtól.

Az ázsiai állam december elejétől fokozatosan megszüntette a járványellenes korlátozásait, miután óriási tüntetéshullámot váltott ki, hogy Kína még mindig drákói szigort alkalmaz, ami megbénítja az ország gazdaságát és jelentősen megnehezíti a mindennapi életet. Míg a világ többi részén már jóval korábban enyhítettek a koronavírus-ellenes intézkedéseken, Kínában lezárásoknak, kötelező teszteléseknek és karanténnak tették ki a lakosokat.

A korlátozások feloldásával ugyanakkor újabb válsághelyzet ütötte fel a fejét.

A koronavírusos esetek számának hirtelen megnövekedése miatt a kórházak zsúfolásig tele lettek, és a halálesetek száma is emelkedik, főleg az idősek körében. 

A pontos számok azonban nem ismertek, mivel Peking vasárnap leállította a járvánnyal kapcsolatos napi adatok közlését. Az Airfinity brit székhelyű egészségügyi adatszolgáltató múlt heti becslése szerint Kínában naponta több mint egymillió ember fertőződik és körülbelül ötezer hal meg a koronavírusban – írta meg korábban lapunk is.

A zéró-Covid politika megszüntetése megosztotta a kínai lakosságot, sokan örömmel fogadták, hogy végre szabadon útra kelhetnek. Az ország utazási irodái szerint az utazásra vonatkozó korlátozás eltörlésének hírére megugrott az utasforgalom. Várhatóan a 2023. január 22-re eső kínai újévre is óriási tömegek indulnak meg, hogy együtt ünnepeljenek szeretteikkel. 

Mások ugyanakkor felháborodásukat fejezték ki, amiért az elmúlt három év szigora után hirtelen feloldották a korlátozásokat .

Ha most egyszerre újranyitjuk az országot, miért kellett eddig végigszenvednem a koronavírus elleni teszteket és a karantént? 

– elégedetlenkedett egy sanghaji lakos, akinek majdnem mindegyik családtagja megfertőződött az elmúlt hetek enyhítését követően.

Kórházba tolnak hordágyon egy beteget Sanghajban 2022. december 23-án Fotó: Alex Plavevski

„Miért nem várhatunk a határok megnyitásával addig, amíg a mostani járványhullám elmúlik? Az egészségügyi dolgozók már így is kimerültek, az idősek pedig nem élik túl, ha többször megfertőződnek” – idézte a BBC a Sina Weibo kínai mikroblog-weboldal egyik kommentjét. A brit közszolgálati média beszámolója szerint 

Kínában nemcsak a kórházak, hanem a krematóriumok is kezdenek megtelni.

Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn arra szólította fel a hatóságokat, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt az életek megmentéséért. Elemzők szerint ugyanakkor neki kell vállalnia a felelősséget az újabb járványhullámért, mivel sokan megkérdőjelezik, miért nem készült fel erre Kína az utóbbi években. 

Borítókép: Páciensek egy fertőző betegek számára egy sanghaji kórház előtt felállított sátorban 2022. december 23-án (Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.