Kína elfogadhatatlannak tartja az onnan érkező utasok kötelező tesztelését

A kínai vezetés felhívta a figyelmet, viszonossági alapon fog eljárni a korlátozó államokból érkezőkkel szemben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 03. 14:58
null
Torino, 2022. december 30. A Kínából érkezõ utasok kötelezõ koronavírus-tesztelését elõíró figyelmeztetés a torinói Caselle repülõtéren 2022. december 30-án. Olaszország az elõzõ naptól megköveteli a koronavírustesztek elvégzését minden Kínából érkezõ utastól, sürgõsségi intézkedésként az országban növekvõ fertõzések elleni védekezésként. A kínai kormány két napja jelentette be, hogy a koronavírus-világjárvány miatt több mint két éve bevezetett szigorítás után lehetõvé teszi a szabad utazást világszerte kínai állampolgároknak. MTI/EPA/ANSA/Tino Romano Fotó: Tino Romano
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peking elítélte kedden, hogy több mint egytucatnyi ország kötelezővé tette a koronavírustesztek alkalmazását a Kínából beutazókkal szemben, miután a távol-keleti országban példátlanul megnőtt az esetszám.

Bizonyos országok kizárólag Kínából érkező utasokkal szemben léptettek életbe korlátozásokat. Ezek minden tudományos alapot nélkülöznek, és annál inkább elfogadhatatlanok

– jelentette be Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette: Peking a „viszonosság elvének megfelelően ellenlépéseket fog tenni”.

Az elmúlt napokban több mint egytucatnyi ország rendelt el kötelező koronavírustesztet a Kínából érkező utasok esetén, mivel nem bíznak a kínai fertőzöttségi adatok hitelességében, és aggódnak az új vírusváltozatok megjelenése miatt.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, India és Japán mellett a héten Ausztrália és Kanada is hasonló intézkedéseket fogadott el.

Meggyőződésem, hogy a mi feladatunk megvédeni a francia állampolgárokat, ezért megköveteljük a tesztelést. Továbbra is így fogunk tenni

– reagált Elisabeth Borne francia miniszterelnök a France Infónak adott interjúban.

A pekingi külügyi bejelentés alig egy hónappal azután történt, hogy Kínában december 7-én váratlanul feloldották az egészségügyi és kijárási korlátozásokat, ami négy hét alatt a koronavírusos betegek és áldozatok számának drámai növekedéséhez vezetett. 

Peking még nem írta elő a külföldi utasoknak a kötelező karantént, de továbbra is negatív koronavírusteszthez köti az országba való belépést, és közel három éve nem ad ki turistavízumot külföldieknek.

Kína jelenleg a legsúlyosabb járványkitöréssel néz szembe, különösen a 25 milliós lakosú Sanghajban, ahol az elmúlt hetekben a lakosság több mint kétharmada fertőződhetett meg koronavírussal – jelentette be a város egyik legnagyobb kórházának vezetője kedden.

Jelenleg igen magas a koronavírus-fertőzöttség Sanghajban: a lakosság mintegy 70 százalékát érintheti, ami 20-30-szor nagyobb arány, mint az előző, 2022. tavaszi járványkitöréskor

– mutatott rá Csen Er-csen orvos, a neves sanghaji Rujcsin egyetemi kórház igazgatóhelyettese a People’s Daily című angol nyelvű kínai napilap egyik blogján.

A Kína gazdasági fővárosának számító Sanghajban szigorú kijárási korlátozást vezettek be 2022 áprilisától két hónapra, amikor a fertőzöttek száma elérte a 600 ezret, és sokukat karanténközpontokba szállították. Az agglomerációval együtt 40 milliós lakosú metropoliszban jelenleg nagyon gyorsan terjed a koronavírus omikron változata. Más kínai nagyvárosokban, például Pekingben, az északi Tiencsinben, a délnyugati Csunkingban vagy a déli Kantonban az egészségügyi hatóságok úgy vélik: túl vannak a járvány csúcsán.

Csen Er-csen, aki a sanghaji koronavírus-szakértői tanácsnak is tagja, kiemelte: a Rujcsin kórházba naponta 1600 sürgősségi beteget vesznek fel, ami kétszer annyi, mint a kijárási korlátozások feloldása előtti időszakban, és az új betegek 80 százaléka koronavírusos.

 

Borítókép: A Kínából érkező utasok kötelező koronavírus-tesztelését előíró figyelmeztetés a torinói Caselle repülőtéren 2022. december 30-án. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Tino Romano)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.