időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo
Az összefogásnak hála a segélyszervezet programjai folytatódnak, a rászorulóknak igyekeznek minden segítséget megadni

Egyetlen intézményt sem kell bezárnia az ökumenikusoknak

Borsodi Attila
2023.01.30. 15:49 2023.01.30. 16:05
Egyetlen intézményt sem kell bezárnia az ökumenikusoknak

– A megnövekedett élelmiszer- és rezsiárak ellenére sem szeretnénk elengedni azoknak a családoknak a kezét, akik részt vesznek az esélyteremtő programjainkban, hiszen a szervezet legfontosabb célkitűzése továbbra is a hosszú távú esélyteremtés

– jelentette ki a Magyar Nemzetnek az adventi adománygyűjtés eredménye kapcsán az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója. Gáncs Kristóf megerősítette: az eddigieknek megfelelően ezúttal is az volt az alapelv, hogy az adventi adománygyűjtésből befolyt pénzekből ne csak rászorulók ezreinek tegyék szebbé az ünnepet, hanem az új évben a hétköznapokon is folytatni tudják a nélkülözők és bajbajutottak támogatását. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy az adománygyűjtés során befolyt összeg kilenc százalékát költötték ünnepi segélyakciókra, míg a 91 százalékot ebben az évben használják fel.

Az Ökumenikus Segélyszervezeten belül folyó munkáról a szakember elmondta, hogy ötven intézményben több mint négyszáz munkatárssal mintegy 102 szociális szolgáltatást működtetnek az év 365 napján.

A Kapaszkodó programban húsz helyszínen évente háromezer gyermeknek kínálnak esélyt a felzárkózásra közösségi és egyéni fejlesztő foglalkozásokkal. Emellett az átmeneti otthonaikban évente több mint 250 családnak nyújtanak menedéket.

Ami az Ökumenikus Segélyszervezet adventi adománygyűjtését illeti, Magyarország legnagyobb ünnepi összefogásához, az adventi adománygyűjtéshez tavaly is több mint 650 ezer adományozó csatlakozott, és csaknem 300 millió forintot gyűjtöttek össze.

Az adományvonalon érkezett több mint 94,3 millió forintnyi felajánlással, a Tesco áruházi adománykuponos gyűjtése során összegyűlt 60 millió forinttal, valamint a magán- és vállalati befizetések 142,8 millió forint adományával összesen mintegy 297 millió forint felajánlás érkezett.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója kiemelte: a tavaly adventben megvalósult széles körű összefogásnak köszönhetően nem kell bezárni egyetlen intézményüket sem.

– Ez hatalmas dolog, mert az egekbe szökő energia- és élelmiszerárak az egész éves segítségnyújtásnak a folytatását is veszélyeztetik, miközben a támogatásra nagyobb szükség van, mint valaha. A szervezetnek van olyan intézménye, amelynek éves fűtési költsége hárommillió forintról várhatóan 22 millió forintra növekszik, de más helyeken is hasonló a helyzet

– mutatott rá Lehel László. Hozzátette: a megnövekedett kiadások sokszorosan jelentkeznek költségvetésükben, de az összefogással sikerülhet úrrá lenni a gondokon.

Borítókép: A segélyszervezet ott áll a bajba jutott emberek mellett (Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.