Hajléktalanoknak tennék elérhetővé a közvécéket

A Város Mindenkié (AVM) csoport szerint a nyilvános mosdóhelyiségek feladata, hogy a szociálisan hátrányos rétegek higiéniai problémáit kezelje.

2023. 01. 12. 6:05
20200326 Budapest Koronavírus-járvány illusztráció, életképek A képen: Hajléktalan a Városmajorban Fotó: Éberling András EA Magyar Nemzet Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha A Város Mindenkié (AVM) csoport szerint az a feladata a nyilvános mosdóhelyiségeknek, hogy a szociálisan hátrányos rétegek higiéniai problémáit kezelje, akiknek más lehetőségük nincs, akkor ez a hajléktalanellátás körébe tartozik. Erre jelentős számú, megfelelő ellátóhely van a városban, milliárdos nagyságú támogatást kapnak évről évre a központi költségvetésből – reagált Ferencz Orsolya arra a hírre, hogy A Város Mindenkié progresszív csoport ingyenessé kívánja tenni a Blaha Lujza téri új közvécét.

Ferencz Orsolya fideszes önkormányzati képviselő hosszú éveken át dolgozott a józsefvárosi kábítószerügyi egyeztető fórum elnökeként, a politikus korábbi tapasztalatokból azt látja, hogy az ingyenes, bárkinek elérhető illemhelyen tarthatatlan higiéniai és közbiztonsági viszonyok alakultak ki, és az eredeti funkcióra a helyiséget gyakorlatilag már nem lehetett használni.

Amennyiben a közmosdók létesítésével az a cél, hogy az átlag városi polgárnak legyen lehetősége azt használni, elsődleges kérdés, hogy ennek színvonalas fenntartását ki fogja finanszírozni – hívta fel a figyelmet a politikus. Ferencz Orsolya szerint a probléma ott kezdődik, hogy a progresszív aktivisták nagyon szeretnek „jóemberkedni”, valódi  problémákra álmegoldásokat kínálni.

– Ismét a valósággal fognak hadakozni, hiszen volt már több példa a városban, hogy ilyen létesítményeket ingyenesen használhattak az emberek – emlékeztetett Ferencz Orsolya. Hangsúlyozta, hogy az ehhez szükséges személyzet biztosítása adóforintokba kerül.

A képviselő szerint az emberek inkább fizetnek egy jelképes összeget, ha cserébe kulturált szolgáltatást kapnak. A főváros egyelőre a fizetős megoldást preferálja, arra a kérésünkre, hogy átgondolják-e az AVM-csoport javaslatát, lapzártánkig nem érkezett válasz.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.