„Legkésőbb február 15-ig jusson dűlőre a kormány az EU-val az Erasmus ügyében”

Mellár Tamás szerint a magyar kormánynak át kell éreznie a felelősségét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 10. 15:29
null
Idén összesen 1112 új hallgató kezdheti meg felsőoktatási tanulmányait a Neumann János Egyetemen (NJE), ami kiemelkedő szám az intézmény életében – hangzott el az egyetem vezetése által a Campuson megrendezett Tanévnyitó Ünnepi Szenátusi Ülésen. 20220905 Kecskemét Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe Képen Beszédet mond Dr. Fülöp Tamás NJE rektora. Fotó: Bús Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

–Elfogadhatatlan, hogy a magyar diákok a korrupt magyar kormány miatt ne tudjanak külföldi tanulmányi tapasztalatokat szerezni, világot látni, értékes szakmai tapasztalatokra szert tenni – reagált közleményben Mellár Tamás, a Párbeszéd országgyűlési képviselője arra a döntésre, amely szerint nem kaphatnának támogatást az Erasmus+ programon keresztül azok az egyetemek, amelyek alapítványi fenntartásúak.  Szerinte a magyar kormánynak át kell éreznie a felelősségét, és legkésőbb a felsőoktatási jelentkezési határidőig meg kell állapodnia az EU-val, vállalva akár azt is, hogy az érintett fideszes politikusok elveszítik kifizetőhelyeiket. „A felsőoktatásban tanuló, illetve az oda idén felvételiző hallgatók is teljes bizonytalanságban vannak afelől, mi lesz a fideszes vezetésű alapítványok által működtetett egyetemeken az Erasmus programok sorsa. Felszólítjuk ezért a kormányt: legkésőbb a felsőoktatási jelentkezési határidő végéig, február 15-ig állapodjon meg az Európai Bizottsággal arról, hogy a hazai egyetemek − beleértve az alapítványi fenntartásúakat is – továbbra is részt vehessenek az Erasmus programban” – emelte ki Mellár Tamás. 

 

 

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese közleményében kifejtette: Mondjon le minden fideszes politikus az egyetemi alapítványokban betöltött kuratóriumi posztjáról, hogy újra részt vehessenek a magyar hallgatók az Erasmus programban! Szerinte az EB már korábban figyelmeztette a kormányt, hogy nincs helye kormánypárti politikusoknak az egyetemeket irányító alapítványokban, és az uniós pénzek érkezését is ehhez kötötte. − A Demokratikus Koalíció felszólítja az alapítványokban helyet kapó kormánypárti politikusokat, hogy azonnal mondjanak le a kuratóriumi pozíciójukról! A DK írásbeli kérdéssel fordult az összes érintett miniszterhez, hogy lemondanak-e a pozíciójukról. Hétfőn a DK törvényjavaslatot nyújtott be, amely megtiltja, hogy állami vezetők egyetemi alapítvány munkájában vegyenek részt – tette hozzá Arató Gergely. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bús Csaba)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.