Schiffer András: Az uniót nem Orbán Viktor, hanem a hitvány Európai Bizottság veri szét

Az LMP volt elnöke szerint az unió maga számolja fel az európai jogállamiságot.

Magyar Nemzet
2023. 01. 14. 19:58
Gulyás Gergely; Schiffer András
Budapest, 2017. december 6. Schiffer András jogász (b) és Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezetõje egy kerekasztal-beszélgetésen a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Hanns Seidel-Alapítvány Hazai és nemzetközi jogvédelmi mechanizmusok címû konferenciáján a Petõfi Irodalmi Múzeumban 2017. december 6-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarországon túlmutató felelőssége ennek a hitvány Európai Bizottságnak. Senki olyan jogalapot az Európai Unió jogrendszeréből nem tud nekem mutatni, hogy az Európai Bizottságnak lenne hatásköre abban a vonatkozásban, hogy a magyar állam a felsőoktatást hogyan szervezi meg és az irányító testületet hogyan állítja össze. Nincs olyan uniós norma, ami felhatalmazást adna az Európai Uniónak – fejtette ki Schiffer András a Spirit Fm Bennfentesek című műsorában, ahol ő és Vona Gábor voltak a vendégek.

A beszélgetés során szóba került a jogállamisági mechanizmus és a napokban kirobbant Erasmus-botrány is, amellyel kapcsolatban Schiffer András elmondta, a jogállamisági mechanizmus rendelet kizárólag abban ad mozgásteret az uniónak, hogyha az unió pénzügyi érdekeit súlyosan veszélyezteti egy tagállami döntés. Hangsúlyozza, itt nem NER-lovagok meggazdagodásáról van szó, hanem ahogy fogalmazott: – Ezt egyetemi hallgatók kapják meg, helló!

Schiffer kifejtette: ha ezt a pénzt el akarja lopni a NER, akkor sem tudja ellopni. – Hol sérülnek az unió pénzügyi érdekei? – tette fel a kérdést, majd összegzésképpen kifejtette: – A helyzet azért mutat túl az Erasmus-ügyön és Magyarországon, mert azt jelenti, hogy a jogállamiságért folytatott küzdelem örvén az Európai Bizottság és az Európai Parlament – amelyik amúgy nyakig ül a korrupciós botrányokban – maga számolja fel az európai jogállamiságot.

A beszélgetést teljes terjedelmében alább hallgathatják meg:

Borítókép: Schiffer András, az LMP volt elnöke (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.