Szégyellik a diákok, hogy az Eötvösbe járnak

A megvesztegetés évek óta beszédtéma az Eötvös-gimnáziumban, többen szégyellik, hogy oda járnak – állítja hozzászólásában az intézmény több diákja a Facebookon. Hallottak arról, hogy jómódú szülők gyengébb képességű gyerekei egyes tanárok megvesztegetésével kerültek be az iskolába – számolt be a Metropol. A lap szerint a diákok és a szülők most döbbentek rá, hogy miért tapasztaltak furcsaságokat a felvételi vizsgák körül.

Magyar Nemzet
2023. 01. 27. 16:15
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a budapesti Eötvös József Gimnázium igazgatója, Moss László és a gimnáziumhoz tartozó alapítvány vezetője, Kálmán Gábor több évtizede „árulnak” minimum félmilliós kenőpénzekért iskolai helyeket a felvételit elbukó, pénzes szülők gyerekeinek – derült ki a Metropolhoz eljuttatott hangfelvételből. Így vették fel az intézménybe a Spar vezérigazgatójának gyermekét vagy Demján Sándor unokáját. A botrány kirobbanása óta egykori diákok és mostani felvételizők is megerősítették mindezt a közösségi oldalon.

A korábban az Eötvösbe járt egyik tanuló szerint nyomasztó érzés volt, hogy a jómódú, de szerényebb képességű fiatalok gyakran csak imitálták a tanulást, ugyanis pénzért jó jegyeket is lehetett szerezni.

Mint elmondta, arculcsapásként élték meg, hogy némely pedagógus a gyerekek gazdasági háttere szerint osztályozott.

Szívből remélem, hogy kivizsgálják ezt a botrányt, és amennyiben megáll a vád, a felelősök elnyerik méltó büntetésüket

– jelentette ki.

Arról is beszámoltunk, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság vesztegetés bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást, és vizsgálják a Metropolhoz eljuttatott hangfelvétel tartalmát is. A lapnak egy egykori diák arról beszélt: leginkább a tanulók teljesítményénél volt tetten érthető, hogy egyes diákokat „befizettek” a szülei, de folyosói pletykánál tovább nem jutott a dolog.

Nem kérdezgettük egymást az osztályban, hogy kinek milyen lett a felvételi vagy miért jár ide. Én úgy érzem, hogy teljesítményben volt különbség azok között, akik a felvételivel szerezték meg a helyüket, meg azok között, akik nem. Itt nem arra gondolok, hogy valaki nem tudott átmenni 10. osztályba fizikából, csak voltak diákok, akik konzisztensen az osztályátlag alsó harmadába tartoztak 

– nyilatkozta a korábbi tanuló a Telexnek.

A témához a szülők is hozzászóltak a közösségi oldalon. Az egyik arról írt, hogy a lánya 100 százalékos matekfelvételit írt és néhány pontot vesztett magyarból. Az Eötvösben a szóbelin megkérdezték tőle, milyen madár lenne, majd a 121. helyen végzett az előzetes bejutási listán – fejtette ki a felháborodott szülő, hozzátéve: gyermeke a Fazekasban egy komoly matekfeladatsor után, az Apáczaiban komoly kémiai feladatsoros felvételi után az 5.-5. helyen volt. Az édesanya beszámolt arról is, hogy lánya ezután más intézmény diákjaként nemzetközi kémiaversenyen is jól szerepelt, és csak azért nem jutott be az Eötvösbe, mert senkinek nem fizettek, aminek örülnek.
Egy másik édesanya szintén arról számolt be, hogy gyermeke ugyan nagyon magas pontszámot szerzett a központi írásbelin és a szóbelije is jól sikerült, a végeredmény mégsem úgy sikerült, ahogy várták. 

Így lehet tökéletesen csalni a szóbeli vizsgákon, ráadásul ezt senki nem tudja ellenőrizni 

– mutatott rá, felelevenítve, hogy az összes többi iskolában, ahol szóbelizett a gyermek, mindenhol maximális pontszámot kapott matekból, fizikából és kémiából is.

A Magyar Nemzet korábban beszámolt annak a hangfelvételnek a tartalmáról is, amelyen a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője kifejtette: a gimnázium vezetősége arra kérte, mondja azt, hogy az Eötvös József Gimnáziummal kapcsolatos botrány csak koholmány. 

Nagy Erzsébet azt is elmondta, hogy mindig elfogadja azt, amit egy közvetlen kollégája állít, amíg ennek az ellenkezője nem bizonyosodik be. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke ugyanakkor még nem hallott a botrányhoz hasonló esetről, de meg szeretné várni a vizsgálatok végét ahhoz, hogy állást foglaljon, mert a Metropolt nem tartja hiteles hírforrásnak. Hasonlóan vélekedett Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke is.

Borítókép: az Eötvös József Gimnázium (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.