Dobrev Klára: Át kell alakítani az államot

– Az Orbán-kormányt megelőző években nem volt olyan, hogy minden szakpolitikával baj lenne – jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) Merre tart Európa és Magyarország? című, szerdai, budapesti, konferenciáján a nyilvánosság előtt a hónapokig nem szereplő Dobrev Klára. Az EP-képviselő felszólalása során elmondta, egyetértett azokkal, akiknek a korábbi évek állami működéséről rossz tapasztalatai vannak és – mint mondta – ez „az elmúlt 12 évben még szörnyűbb lett” mint korábban volt.

Forrás: MTI2023. 02. 22. 17:34
Dobrev trauma
20221114 Budapest Árnyékkormányinfó fotó: Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet képen: Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az a kormányzás, amelyre készülünk, az erős államot igényel – jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) Merre tart Európa és Magyarország? című szerdai, budapesti konferenciáján a hónapokig nyilvánosság előtt nem szereplő Dobrev Klára. 

Dobrev Klára árnyékkormányinfón sem tűnik fel egy ideje
Dobrev Klára hónapok után ismét nagyközönség előtt mutatkozott Fotó: Mirkó István

Ismert: Dobrev Klára tavaly év végén gyakorlatilag eltűnt a nagyközönség elől, és mindez feltűnően egybeesett a brüsszeli korrupciós botrány kitörésével, amelynek során hétről hétre válnak gyanúsítottá Gyurcsány Ferenc feleségének közvetlen párt- és frakciótársai. A jelek szerint Dobrevet most újra aktiválták, ugyanis a tegnapi, pécsi felszólalásában Bangladeshez hasonlította Magyarországot, ma pedig azt mondta, az elmúlt 12 évben minden romlásnak indult az országban, ezért át kell alakítani az államot.

 

Gyurcsány-kormány alatt nem volt baj minden szakpolitikával

Az EP-képviselő felszólalása során elmondta, egyetértett azokkal, akiknek a korábbi évek állami működéséről rossz tapasztalatai vannak és – mint mondta – ez „az elmúlt 12 évben még szörnyűbb lett”.

Ezért nagyon nagy feladat, hogy ez egy olyan állam legyen, amely átláthatóan, hatékonyan és erősen tudja végrehajtani azt a programot, amelyre az országnak szüksége lesz 

− közölte. Ezt megvalósítani egy kicsit nagyobb feladat lesz szerinte, mint magát a programot közösen megírni. A szakpolitikákról beszélő EP-képviselő azt mondta, hogy a politikusok is emberek, követnek el hibákat. 

Az Orbán-kormányt megelőző években azonban nem volt olyan, hogy minden szakpolitikával baj lenne 

− tette hozzá. Dobrev Klára úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 12 évet egy lassú, folyamatos erózió jellemezte, és hiába volt gazdasági növekedés, igazából minden stagnált, az alapok pedig „egyre jobban repedeztek, egyre jobban süppedtek be a mocsárba”. A modern világ az emberekről szóló gazdaságpolitikáról, a tudásintenzív gazdaságfejlesztésről, az oktatásról, a szociális szféra megerősítéséről szól − közölte a DK árnyékminiszterelnöke. 

 

Romániába járunk dolgozni Dobrev szerint

−Amikor a kelet-magyarországi munkavállaló Romániába megy munkát keresni, akkor nagy bajban vagyunk − mondta. A bérszínvonalunk és a termelékenységünk is relatíve romlik, ez tényleg hungarikum, de ebből valószínűleg nem nagyon kérünk − hangoztatta Dobrev Klára. 

Akkumulátorgyár és akkumulátorgyár között is van különbség 

− szögezte le a politikus. A skandináv országokban tömegével van tiszta energia és víz, miközben innovációra és kutatásra kötelezik a gyár hazai piacról kikerülő befektetőit − emelte ki. 

Ehhez képest mi tényleg kiszolgáltatottá tesszük a magyar munkaerőt és kicseréljük távol-keletire 

− állította.  Véleménye szerint a bizalom helyreállításához szükséges, hogy elmondják, be akarják vezetni az eurót, miközben meghatározzák, hogy ezt milyen menetrend szerint fogják végrehajtani. A költségvetés egy „számhalmaz”, az állam költései átláthatatlanok − tette hozzá az átlátható büdzsé és a hiteles monetáris politika szükségességét hangsúlyozó EP-képviselő.

Borítókép: Dobrev Klára (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.