Egységes európai fellépésre van szükség az illegális migrációval szemben

Bakondi György szerint fontos kérdés, hogy az unió képes-e megvédeni a külső határait, illetve milyen kapcsolatot és megállapodásokat tud fenntartani Törökországgal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 02. 10:00
null
Horgos, 2022. november 25. A szerb belügyminisztérium által közreadott képen szerb rendõrök állnak õrizetbe vett illegális bevándorlók mellett a Magyarország és Szerbia közötti horgosi határátkelõhely közelében 2022. november 25-én. Elõzõ este fegyveres leszámolás történt két migránscsoport között, egy 20 év körüli bevándorló férfit mellkasi lõtt sebekkel szállítottak kórházba. A Közel-Keletrõl és Afrikából érkezett migránsok többségének útvonala Szerbián át vezet az Európai Unió országaiba. MTI/AP/Szerb belügyminisztérium Fotó: Szerb belügyminisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A biztonság érdekében egységes európai fellépésre van szükség az illegális bevándorlás megfékezésére

 – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtökön a közmédiában. Bakondi György  tájékoztatása szerint a 2015 óta tartó krízis súlyosan érinti a főbb migrációs útvonalakon fekvő államokat, így Magyarországot is. A nyugat-balkáni útvonalon gyakori az erőszak és virágzik a szervezett bűnözés, a bűnözői csoportok pedig jelentős bevételekre tesznek szert az embercsempészésből. Kiemelte azt is, miszerint 

jelenleg 3,7 millió regisztrált szír menekült van Törökországban és több száz ezer olyan, aki más országból érkezett. Ezért is fontos kérdés, hogy az Európai Unió milyen kapcsolatot és megállapodásokat tud fenntartani Törökországgal a migrációs elözönlés megállítása vagy mérséklése érdekében 

– mutatott rá. Az is fontos kérdés – folytatta –, hogy az Európai Unió képes-e megvédeni a külső határait és megakadályozni, hogy ismeretlen emberek, csoportosan, erőszakosan, szervezett bűnözők közreműködésével, illegálisan behatoljanak az unióba. Bakondi György végül fontos és váratlan dolognak nevezte, hogy az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben úgy fogalmazott, Európa érdeke az erős külső határok biztosítása.

Borítókép: a szerb belügyminisztérium által közreadott képen szerb rendőrök állnak őrizetbe vett illegális bevándorlók mellett a Magyarország és Szerbia közötti horgosi határátkelőhely közelében 2022. november 25-én (Fotó: (MTI/AP/szerb belügyminisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.