időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Gál Kinga: Európa biztonsági érdeke a külső határok hatékony védelme

Forrás: MTI
2023.02.01. 17:29 2023.02.01. 17:36
Gál Kinga: Európa biztonsági érdeke a külső határok hatékony védelme

Az európai biztonság érdeke, hogy a külső határok védelme hatékony legyen, akár kerítések felállítása árán – jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője Brüsszelben magyar újságíróknak nyilatkozva szerdán.

Gál Kinga az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésének a jövő hétre tervezett, soron kívüli európai uniós csúcstalálkozó témájával, a migrációs kihívásokkal foglalkozó vitáját megelőzően kijelentette: az illegális migrációs nyomás egyre erősebb Európa külső határain, ami – mint mondta – a Nyugat-Balkánon kialakult migrációs útvonalra különösen igaz. Mivel az illegális határátlépési kísérletek egyre intenzívebbek, egyre agresszívabbak, cselekvésre van szükség – húzta alá.

Az, hogy a tagállamok maguk tesznek lépéseket a migráció tekintetében, azt mutatja, hogy az uniós migrációs megközelítés nem működik, nincs összhangban a valósággal, sem az európai tagállamok, sem az állampolgárok elvárásaival

– fogalmazott.

A fideszes politikus kijelentette: a külső határok védelméhez akár kerítés építésére is szükség lehet, hogy migránsok illegálisan ne tudjanak Európába jönni. Az uniós elképzelésekkel ellentétben nem kezelni, hanem megállítani kell az illegális bevándorlást. Akik pedig nem jogosultak uniós tartózkodásra, azokat a partnerországokkal kötött egyezmények segítségével vissza kell juttatni származási országukba. Minden országnak joga van eldönteni, kikkel szeretne együtt élni – mondta. 

A migránsok szolidaritásalapú elosztása, a civil szervezetek mentőhajóinak segítése ösztönzőt jelent úgy az illegális bevándorlók, mint az emberkereskedők számára 

– tette hozzá az EP-képviselő.

Magyarország régóta hangoztatott álláspontja szerint a külső uniós határok védelmére van szükség, amit hatékonyan meg is tesz a déli határain – hangoztatta Gál Kinga, majd emlékeztetett: mindezért az uniós intézmények részéről támogatást nem kapott, cserébe jogi eljárásokat indítottak ellene.

Hangsúlyozta: Magyarország egész Európát védi saját határainak védelmével. A migrációt nem szabad egyetlen tagállamra sem ráerőltetni. Brüsszelnek támogatást kell adnia a külső határok védelmére, és segítenie kell a migráció megállításán munkálkodó tagállamokat – tette hozzá Gál Kinga.

Borítókép: Gál Kinga, a Fidesz alelnöke felszólal az Európai Parlamentben (Fotó: Facebook/Frédéric Marvaux)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.