időjárás 3°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Hivatalos: újabb béremelés jön az egészségügyben

Továbbra is ellenzékváltó hangulat van hazánkban

Megkérdőjelezhetetlen a Fidesz előnye

Kincses Krisztina
2023.02.27. 05:50 2023.02.27. 10:51
Megkérdőjelezhetetlen a Fidesz előnye

Ha most vasárnap tartanák az ország­gyűlési választásokat, a Fidesz – 52 százalékkal – nagy valószínűséggel elérné a 2022-es hazai listás eredményét

 – derül ki a Nézőpont Intézet aktuális kutatásából. Mint írták, a Fidesz–KDNP őrzi a vezető helyét a pártversenyben, egy most vasárnapi ország­gyűlési választáson ugyanis a magyarok több mint fele szavazna a pártszövetségre. Mindez azt jelenti, hogy a kormánypártok előnye az elmúlt egy év válságos időszaka ellenére sem kopott el, továbbra is stabilan őrzi első helyét a magyar pártversenyben.

 

Az ellenzéki oldalon egyaránt beazonosíthatók a választás óta eltelt időszak nagy nyertesei és nagy vesztesei – hívta fel a figyelmet az intézet. 

A nyertesek közé tartozik Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció 12 százalékkal, amelynek támogatottsága negyede a kormánypártokénak, de továbbra is a legerősebb párt az ellenzéki oldalon. Szorosan követi őket a Mi Hazánk kilenc százalékkal, amely április óta erősen növelte támogatóinak arányát a szavazók körében. A baloldali ellenzékváltó hangulatot jól mutatja a Kétfarkú Kutya viccpárt csaknem háromszorosára növekedett támogatottsága – kilenc százalék –, amely így a Mi Hazánkkal együtt a harmadik legerősebb pártként jutna be a parlamentbe.

A vesztesek közé tartozik öt százalékkal az ellenzéki középmezőnyben szereplő Momentum, amely éppen bejutna a parlamentbe, de a párt támogatottsága jelenleg feleakkora, mint Gyurcsány Ferenc pártjáé, amellyel versenyben van a baloldal vezetéséért folyó küzdelemben.

A többi parlamenti ellenzéki párt egyértelműen a választás óta eltelt időszak vesztese, hiszen nem jutna be az Országgyűlésbe sem a Jobbik, sem az MSZP, sem az LMP, sem pedig a Párbeszéd.

A baloldali összefogás parlamenten kívüli háttérrel rendelkező szereplői sem érnék el a küszöböt: Márki-Zay Péter volt baloldali miniszterelnök-jelölt pártja, a Mindenki Magyarországa Néppárt mögött a szavazók két százaléka áll, míg Jakab Péter, a Jobbik volt elnökének A Nép Pártján nevű szervezete szintén kétszázalékos támogatottságú.

Borítókép: Orbán Viktor a 2022-es országgyűlési választás estéjén beszédet mond (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.