Két radikális párt maradhat az ellenzéki oldalon

Egymásnak ellentmondó adatokat közölt a Fidesz támogatottságáról a Republikon és a DK-hoz közel álló IDEA Intézet. Abban azonban egyetértés van a két közvélemény-kutató között, hogy az ellenzéki oldalon csak a DK és a Mi Hazánk jutna be biztosan a parlamentbe. Mindeközben Gyurcsány Ferenc újra üzent az egyre jelentéktelenebbé váló baloldali pártoknak, mondván, mutatják az utat, lehet velük jönni és lehet lemaradni.

Bákonyi Ádám
2023. 02. 24. 17:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kismértékben, de növelni tudta támogatottságát a Fidesz – derül ki a Republikon Intézet legfrissebb kutatásából.

Eszerint a kormánypárt a teljes népesség körében februárban 33 százalékon állt, ami egy százalékkal több, mint egy hónapja. Ez a látszat ellenére mégis figyelemre méltó, mivel április óta folyamatos volt a lemorzsolódás, most azonban a Fidesz a biztos pártválasztóknál is erősödött 45-ről 47 százalékra. 

A Republikon szerint ennek egyik oka, hogy február elején megérkeztek a 13. havi nyugdíjak, miközben az ellenzék nem tudta hatékonyan igazolni, hogy a Fidesz hibás politikája miatt van válság. 

A DK-koz közel álló IDEA Intézet csütörtökön pedig arról számolt be, hogy tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, amely 29 százalékon áll a teljes népesség körében. Az IDEA szerint ez fontos lélektani határ, mivel az intézet 2019. január óta egyszer sem mért 30 százalék alatti támogatottságot a kormánypártnál, és mostanra minden olyan szavazó, aki a tavalyi kampányban még mögé állt, mára eltűnt. Azt azonban még a DK-hoz közel álló közvélemény-kutató is elismerte: nem tudni, hogy ez egy tartós tendenciát jelez vagy egy egyedi esetről van szó, mindenesetre 

„a Fidesz domináns pozícióját egyetlen ellenzéki párt sem veszélyezteti”.

Abban viszont a Republikon és az IDEA mérései is megegyeznek, hogy az ellenzéki oldalon csak a baloldali radikális DK és a jobboldali radikális Mi Hazánk jutna be biztosan a parlamentbe, azaz önállóan is elérik az 5 százalékos támogatottságot.

A Republikon szerint Gyurcsány Ferencék 14, Toroczkai Lászlóék pedig 5 százalékon állnak a teljes népesség körében, míg az MSZP és a Momentum támogatottsága változatlanul 4 százalékos. Bár az LMP erősödött, így is csak 3 százalékon, míg a Jobbik 1 százalékpontot veszítve 2 százalékon áll. 

Az IDEA Intézetnél a DK 12, a Mi Hazánk pedig 7 százalékos támogatottsággal bír a teljes népesség körében, ugyanakkor „továbbra sincs más ellenzéki párt, amely önállóan indulva elérné a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékot”. Az intézetnél a Momentum 4, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 3 százalékon áll, míg a többi ellenzéki párt, azaz az MSZP, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd támogatottsága 1-2 százalék körüli szinten stagnál. 

Mindeközben Gyurcsány Ferenc közösségi oldalán újra üzent az egyre jelentéktelenebbé váló baloldali pártoknak.

„Bármifajta vita helyett először is világosságot ajánlok a fejekbe. A sötétségre a pislákoló homály nem válasz” – adta meg az alaphangot a DK elnöke, aki szerint jobb fényben járni, az utat tartani, nem pedig „szédelegni, dülöngélni balra és jobbra”. „Dolgozni. Minden nap. Nem beszélni, dolgozni” – írta Gyurcsány, hangoztatva, hogy bár pártja hátrányból indult, mára előnyben van, viszont még nincsenek az út végén. 

„Lehet velünk jönni és lehet lemaradni. Dönteni kell mindenkinek. Mutatjuk az utat” – üzente a DK elnöke, akinek felesége, Dobrev Klára a napokban kampányüzemmódba kapcsolva országjárásba kezdett.  

Mindezek alapján a Magyar Nemzet kérdéssel fordult a baloldali pártokhoz, hogy ők is terveznek-e hasonló vagy bármilyen más akciót, hogy növeljék a támogatottságukat, és esetleg felzárkózzanak a DK-hoz. Megkeresésünkre azonban az LMP, az MSZP és a Párbeszéd sem reagált – noha Gyurcsány Ferencék utóbbi két pártból csábították át magukhoz a legtöbb politikust. 

– A Jobbik jobbközép, konzervatív pártként nem foglalkozik a baloldali háziversennyel, éppen ezért nem is érdekli, hogy annak szereplői éppen milyen akciókat csinálnak – közölte lapunkkal a párt. A Momentum pedig válaszában azt hangoztatta: politikusaik országszerte folyamatosan az utcán vannak, közel ötven kerekasztal-beszélgetést szerveztek különböző témákban, több tucat helyen tartottak az „elszálló rezsiárakkal és inflációval” kapcsolatos fórumokat, illetve gyűjtést szerveztek a kárpátaljai magyarok és az ukránok megsegítésére. 

„A Momentum nemcsak beszél és kirakateseményeket szervez, hanem folyamatosan cselekszik, folyamatosan az emberek között van. Hisszük, hogy ha minden magyarhoz elvisszük az igazságot, akkor valódi változást tudunk hozni az országban” – írta a párt.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.