Az Országgyűlés napirendjén a jegybank beszámolója

A beszámoló szerint a jegybank eredményesen kezelte az infláció tartós emelkedésével összefüggő kihívásokat. A mai ülésén erről tárgyal az Országgyűlés.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 08. 7:11
Kocsis
20221003 Budapest Országgyűlés plenáris ülése Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021-es üzleti jelentését és beszámolóját, valamint az annak elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot tárgyalja szerdán az Országgyűlés. A beszámolóban olvasható elnöki köszöntő szerint nehéz volt a 2021-es év, mert a koronavírus-járvány összetett válságot okozott, és sikeres is, mert a jegybank a monetáris politika időben végrehajtott fordulatával eredményesen kezelte az infláció tartós emelkedésével összefüggő kihívásokat.

Az Országgyűlés előtt az MNB beszámolója.
Az Országgyűlés előtt az MNB beszámolója. Fotó: MTVA/Róka László

Az országgyűlési honlapon olvasható dokumentum szerint 2021-ben éves alapon 7,1 százalékos gazdasági növekedést ért el Magyarország, amelynek gazdasága Európa leggyorsabb helyreállást mutató gazdaságai közé tartozott, ebben nagy szerepe volt az MNB válságkezelő programjainak is. A példátlan mértékű jegybanki támogatás azzal járt, hogy a 2013 óta állandó éves nyereség után az MNB 2021-es eredménye 57,1 milliárd forint veszteséget mutatott.

Eddigi történések az Országgyűlésben

Ahogy arról lapunk beszámolt, a héten háromnapos ülést tart a parlament, ahol megkezdődött a kormánypártok által beterjesztett békepárti határozat vitája, valamint letette képviselői esküjét a Demokratikus Koalíció politikusa, Ráczné Földi Judit, akit Gurcsány Ferenc az eskütétel után átölelt és mindkét kezét lefogta. A DK-vezér szorító öleléséből pedig gyorsan mém lett az interneten. Az esestről tegnap az ATV-ben magyarázkodott Gyurcsány, aki közölte: mindenki elmehet „a csudába”.

Borítókép: Országgyűlés (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.