Megvannak az idei felsőoktatási jelentkezések eredményei

Jelentősen nőtt az egyetemi képzés vonzereje, egy év alatt 27 százalékkal emelkedett a jelentkezők száma.

2023. 03. 06. 12:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvannak az idei felsőoktatási jelentkezések eredményei jelentette be a kulturális és innovációs miniszter a Kulturális és Innovációs Minisztériumban tartott mai sajtótájékoztatón. Csák János kiemelte: 

jelentősen nőtt az egyetemi képzés vonzereje, ugyanis a tavalyi 99 ezerhez képest idén 126 449-en jelentkeztek a felsőoktatásba. Tájékoztatása szerint 27 százalékkal nőtt a jelentkezők száma, valamint százezer olyan leendő hallgató jelentkezett, akinek még semmilyen diplomája nincs. Jelentősen emelkedett a vidéki egyetemekre jelentkezők száma, sokkal többen jelentkeztek a hátrányos helyzetű régiókból, és több idősebb, vagy ahogy a tárcavezető fogalmazott: „régebb óta fiatal” jelentkező adta be a kérelmét.

Hangsúlyozta, hogy több jogosítványt adtak az egyetemeknek, mert ahol lehetőség van, ott legyen felelősség is. Nagy örömnek nevezte, hogy a hallgatók, a családok és az egyetemek reagálásában visszatükröződnek a kormányzati szándékok, illetve a szabályozási változásokat kihasználják a családok és a leendő hallgatók.

Mint mondta, a polgári kormány célja, hogy gazdaságilag erős, kulturálisan magabiztos nemzet éljen a Kárpát-medencében, amit demonstrálni szeretnének a felsőoktatás kapcsán. Úgy fogalmazott, tavaly a magyar gazdaság erőteljesebben nőtt, mint az Európai Unióé, és Magyarország idén is jól áll. 

A hazai egyetemek közül tizenegy elit ligás, azaz a világ egyetemeinek legjobb öt százalékába tartozik – hangsúlyozta Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár. Mint mondta, minden ötödik jelentkező, az MTMI – műszaki-tudományi-matematikai-informatikai – képzésben szándékozik részt venni. Kiemelte azt is, hogy az MTMI+ területre minden második jelentkező adta be a jelentkezését. Ismertette, hogy 32 százalékkal több „régebb óta fiatal” is a megújult felsőoktatás részese kíván lenni, akik közül a legidősebb 75 évesen jelentkezett germanisztika szakra. Kitért arra, hogy a vidéki felsőoktatási intézmények esetében is jelentős előrelépés történt, példaként említve Nyíregyházát, Miskolcot, Dunaújvárost, Sopront és a veszprémi Pannon Egyetemet, ahol átlag felett gyarapodott a jelentkezők száma. Elárulta azt is, hogy több lett a már diplomával a felsőoktatásban részt venni kívánók száma. 

Borítókép: Csák János kulturális és innovációs miniszter (Fotó: Kultúra.hu/Hartyányi Norbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.