Az influenzás betegek száma csökkent, a Covid-örökítőanyag koncentrációja nőtt

Az előző héthez képest tovább nőtt a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.

Magyar Nemzet
2023. 04. 13. 12:02
null
20230116 Nyírtelek Járványos szintre emelkedtek az influenzaszerű megbetegedések Magyarországon, emellett tart a légúti óriássejtes vírus (RSV) okozta járvány is, tele vannak az orvosi rendelők, a mostani enyhe, esős és párás tél kedvez a kórokozók elszaporodásának, a hurutos megbetegedések terjedésének. Fotó: Dodó Ferenc DF Kelet-Magyarország Képen: Dr Takács Anikó rendelése Fotó: Dodó Ferenc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A múlt héten 18 600-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) heti jelentésében, csütörtökön. 

 

Azt írták: április 3. és 9. között, a négy munkanapból álló 14. naptári héten az országban 154 600-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 18 600 embernél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. Utóbbiak közül a betegek 40,9 százaléka gyerek, 30,2 százaléka 15–34 éves. 

A 35–59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 21,8 százaléka, 7,1 százalékuk pedig 60 éven felüli volt. 

A 14. héten valamennyi közigazgatási területen csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról egy helyről, egy Hajdú-Bihar vármegyei fogyatékosotthonból érkezett jelentés, ahol 42 gondozott és két intézményi dolgozó betegedett meg. Kórházi ápolásra két gondozott szorult, az intézményi járványt az influenza A vírus okozta. Az NNK laboratóriumában a beküldött 37 légúti mintából 14-nél az influenza valamelyik típusát, 2-2 esetben a koronavírust és a légúti óriássejtes vírust (RSV) mutatták ki. Kórházba a múlt héten 166-an kerültek súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 17-en kaptak intenzív ellátást.

 

NNK: Tovább emelkedik a szennyvízben a Covid-örökítőanyag koncentrációja 

– Tovább emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján. Azt írták: a 14. héten az előző héthez képest tovább nőtt a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. 

A minták háromnegyedét emelkedő tendencia, kisebb részüket pedig stagnálás jellemzi 

– tették hozzá. Közölték: emelkedő tendencia jellemző Békéscsabán, Budapesten, a Budapest környéki agglomerációs településeken, Debrecenben, Egerben, Pécsen, Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen. Az NNK tájékoztatása szerint a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben Pécsen és Salgótarjánban a magas, Kecskeméten a mérsékelt, a többi vizsgált helyszínen pedig az emelkedett kategóriába sorolható.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Dodó Ferenc)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.