Egész nap számíthatnak szondáztatásra a Budapesten közlekedők + Képgaléria

Kiemelt közlekedési ellenőrzést tart húsvéthétfőn a Budapesti Rendőr-főkapitányság: délelőttig 122-en buktak le. A fővárosi közlekedésben résztvevő minden járművezető számíthat rá, hogy alkoholszondás vizsgálatnak vetik alá. Magyarországon zéró tolerancia van: egyáltalán nem szabad alkoholos befolyásoltság alatt autót vezetni.

2023. 04. 10. 13:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Totális alkoholszondás razzia zajlik Budapest-szerte. A gépjárművezetők bárhol a fővárosban belefuthatnak ellenőrzésbe, ahol minden esetben alkoholszondát fújatnak a vezetőkkel a rendőrök.

A húsvéti ünnepek alatt tartott ellenőrzés során eddig − hétfő délelőttig − 122 ittas járművezetőt szűrtek ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai – közölte a Szécsi Tibor r. alezredes, a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztály, balesetmegelőzési és közlekedési osztályának vezetője, s hozzátette:

az ellenőrzött járművezetők egy százaléka − 122 fő − ittasan ült volánhoz, péntek óta 11  137 sofőrt szondáztattak meg a fővárosban.

A legfrissebb statisztika szerint a 2021. évben Budapesten bekövetkezett személyi sérüléses balesetek tekintetében az ittas állapotban okozott balesetek aránya 5,1 százalék, míg ez az arány a 2022. évben 5,3 százalék volt.

 

Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya a Magyar Nemzetnek nyilatkozva közölte: kiemelten kezelik idén is az alkoholszondás vizsgálatokat. 

A vezérőrnagy szerint ugyanis nagy a látencia: sokkal többen vezethetnek ittasan, mint amennyien lebuknak. Míg 2019-ben 3524 járművezető, addig a pandémia első évében  3150, a második évében 2994, tavaly pedig 3422 járművezető szondája színeződött el különböző mértékben.

Az úgynevezett finn módszerrel ellenőriztek a rendőrök a Petőfi hídon már nagyszombat reggelén is. Az akcióban az összes Buda felé haladó autót megállították és szondáztatták a sofőröket. A Totalcar olvasói szerint a kocsisor egészen a Üllői útig tartott. 

 

Az alkoholszondáztatás húsvéthétfőn egyértelműen megelőző célzatú. Magyarországon zéró tolerancia van érvényben, vagyis bármilyen alkoholszint-ezrelék büntetést vonhat maga után. Az erre vonatkozó szabályozás a Btk. 236. paragrafusában található. 

A közúti ellenőrzés során szondával légalkoholszintet mérnek a gépkocsivezetők leheletéből, s ez alapján az alkoholszonda-értékek táblázata szerint róhatnak ki büntetést.

A Sofőrhívó.hu szakportál szerint az alkoholszonda-értékek táblázata a következőképp határozza meg az ittasság állapotát légalkoholszint függvényében:

– az alkoholszonda 0,1 mg/l értékéig az alkoholfogyasztás nem bizonyítható,

– az alkoholszonda 0,11–0,25 mg/l mért értékéig a szeszesital-fogyasztás igazolt, de a szeszesitalt fogyasztó alkoholosan nem volt befolyásolt,

– az alkoholszonda 0,26–0,40 mg/l mért értékéig igen enyhe,

– az alkoholszonda 0,41–0,75 mg/l mért értékéig enyhe,

– az alkoholszonda 0,76–1,25 mg/l mért értékéig közepes,
– az alkoholszonda 1,26–1,75 mg/l mért értékéig súlyos,

– az alkoholszonda 1,76 mg/l mért értéke felett igen súlyos fokú alkoholos befolyásoltság áll fenn.

Mindez jól példázza, hogy korántsem mindegy, mennyi alkoholt fogyasztottunk, mielőtt rossz döntést hozva sofőrrendelés helyett az ittas vezetés mellett döntöttünk. Hiszen kisebb mértéknél szabálysértésért kell felelnünk, a nagyobb alkoholszint-ezrelék büntetése azonban akár bűncselekménynek megfelelő is lehet.

 

 

 

Borítókép: ünnepi szondáztatás (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.