Elhunyt Rosdy Pál, a MAKÚSZ örökös tagja

A Magyar Kurír korábbi főszerkesztője 91 éves volt.

Magyar Nemzet
2023. 04. 15. 13:16
Fotó: Magyar Kúrir/Bókay László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 14-én, pénteken hajnalban elhunyt Rosdy Pál újságíró, a Magyar Kurír korábbi főszerkesztője, az Új Ember volt munkatársa, az utóbbi években az Országút című folyóirat szerzője

 – értesítette a Magyar Kurír szerkesztőségét az elhunyt családja. 

Rosdy Pál 1932. január 22-én született Szekszárdon. A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban érettségizett, majd belépett az éppen betiltott ciszterci rendbe. Az ötvenes évek első felében illegálisan teológiát tanult; legálisan pedig történelem–levéltár szakot végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Esztergomban 1960-ban pappá szentelték, majd a rendszerváltás után kérte a laicizálását, melyet később a Vatikán engedélyezett.

A magyar egyház helyzetéről írt és nyugatra csempészett tanulmánya 1956-ban Bécsben napvilágot látott, és XII. Piusz pápához is eljutott. 1956 után részben ezért letartóztatták; másfél évet töltött börtönben.

Rosdy Pál az Antall-kormány idejében a Miniszterelnöki Hivatal sajtóosztályán dolgozott kormányfőtanácsosi rangban, és nagy segítségére volt a miniszterelnöknek háttéranyagok, beszédvázlatok készítésével és beszédeinek sajtó alá rendezésével. Újságírói tevékenységét 2001-ben Táncsics Mihály-díjjal, 2012-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el.

 

Borítókép: Magyar Kurír/Bókay László

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.