Alföldi Róbert: „Magyarországon a kereszténységet pajzsként tartják fel”

A színész-rendező a főváros által fenntartott enbudapestem.hu című oldalnak adott interjút.

Magyar Nemzet
Forrás: enbudapestem.hu2023. 05. 05. 15:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Eddig sem foglalkoztam azzal, hogy mit fog szólni a hivatalos kultúrpolitika akármelyik darabomhoz, vagy hogy rákattan-e valamelyik jobboldali orgánum. (...) De már nem is kötnek bele, meg nekem már amúgy is tök mindegy” – reagált Alföldi Róbert a Karácsony Gergelyék által fenntartott enbudapestem.hu című oldalon újságírói kérdésre az Isteni végjáték című darabbal kapcsolatban. 

Alföldi az interjúban úgy fogalmazott: 

Végtelenül elkeserítő, hogy hova jutottunk a pártállam óta

 – utalt ezzel az egyik most indult mozicsatornára, „ahol régi magyar mozifilmeket lehet nézni, és ahol bele lehet botlani Fábry Zoltán Magyarok című filmjébe, Kovács András Hideg napokjába, meg Szabó István Mephistojába.” Hozzátette: „És amikor látod ezeket a filmeket, rájössz, hogy ma egyiket sem lehetne leforgatni, mert a magyar állam egyiket sem támogatná. Pedig ezek a filmek '78-ban, ’66-ban meg '81-ban készültek.”

Arra a kérdésre, hogy nehéz-e ebben a légkörben dolgozni, Alföldi Róbert azt válaszolta: 

Mindenkinek az, aki nincs benne a fősodorban, aki nem gyakorolja a mindenféle kérdés, kritikai töltet, vagy minőségi szempont nélküli hatalmi seggnyalást.

A hittel, vallással kapcsolatban Alföldi megemlített más keresztény országokat is, ahol szerinte másként mennek a dolgok. A rendező véleménye szerint „Magyarországon a kereszténységet pajzsként tartják FEL, erre hivatkozva lehet azt mondani, hogy üldözöd a keresztényeket, ha valamivel nem értesz egyet. Pedig baromi nagy tévedés azt gondolni, hogy egy keresztény ország olyan, mint a miénk.”

Az interjúban fontosnak tartotta elmondani: 

ahhoz a szellemiséghez, amit a kormány képvisel, kell egy olyan társadalom, amit fontos pillanataiban magára hagytak. Egyáltalán nem lehet azon csodálkozni, hogy az emberek szoronganak, igyekeznek kapaszkodni valamibe, vagy szeretnének valahová tartozni.

Véleménye szerint, „Nálunk ezt az állapotot végtelenül ügyesen használja ki a kormány: ha félsz, vagy szorongsz, vagy magaddal szemben bizonytalan vagy, akkor tartozni szeretnél valahova. (...) A rendszerváltás óta eltelt 34 évben egyik párt sem foglalkozott azzal, hogy megpróbálja megértetni az emberekkel, mi az a demokrácia, és egyetlen kormány sem tartotta fontosnak, hogy felnevelje az állampolgárait. Világos, hogy pont ezért ugyanazokba a csapdákba csúszik bele az ország újra és újra, mint amiben 50 évig élt. A kormány pedig ezekre a beidegződésekre apellál, csak most épp a kereszténységre hivatkozva.”  

Borítókép: Alföldi Róbert rendező (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.