időjárás 22°C Csanád , Emil 2023. május 28.
logo

Növekszik a pedagóguspályát választó fiatalok száma

Magyar Nemzet
2023.05.26. 09:38 2023.05.26. 10:45
Növekszik a pedagóguspályát választó fiatalok száma

A kormány elkötelezett abban, hogy még rugalmasabbá tegye a pedagógusképzést és tovább emelje a pedagógusok bérét.

Az elmúlt napokban a baloldal tudatos torzításokat jelentett meg a sajtóban a tanárképzéssel kapcsolatban, azonban a tények egyértelműen azt mutatják, hogy hazánkban jelentősen növekszik a pedagóguspályát választó fiatalok száma, ami a megújult magyar felsőoktatási rendszer elismerését jelenti – olvasható a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményében.

Mint írták, az idei felsőoktatási felvételi eljárásban jelentősen, mintegy 27 százalékkal nőtt a jelentkezők száma az előző évhez képest, és összesen több mint 126 ezren jelentkeztek idén egyetemre vagy főiskolára. Kiemelték, hogy a felvételi adatok alapján tavalyhoz képest figyelemre méltó növekedés tapasztalható mind az óvodapedagógus, mind a gyógypedagógus és a tanár-tanító szakokon is. Az óvodapedagógus képzésre jelentkezők száma 1440-ről 3270-re emelkedett, míg a gyógypedagógus pályát választóknál ez a szám 1641-ről 2696-re nőtt. A tanár-tanító szakok iránti érdeklődés is folyamatosan emelkedik, hiszen az elmúlt évhez képest 4409-ről 5843-ra nőtt a jelentkezők száma.

A tanár-tanító képzési területen belül megtartva az osztatlan tanárképzésre jelentkezők tavalyi számát, jelentősen nőtt a mesterszakra jelentkezők aránya, 1953-ről 2453 főre

– derült ki a közleményből.

Ez az adat 41 százalékos növekedést jelent, ami azt mutatja, hogy egyre több fiatal érdeklődik a pedagógusi pálya iránt. Hangsúlyozták, hogy a tanár mesterszakra jelentkezők fele MTMI, azaz matematika, természettudomány, mérnök, informatika szakokra jelentkezett.

A minisztérium szerint egyértelműen látható, hogy a pedagógusi pálya népszerűsége növekszik a fiatalok körébe. Szót ejtettek arról is, hogy a kormány elkötelezett abban, hogy még rugalmasabbá tegye a pedagógusképzést és tovább emelje a pedagógusok bérét, ezzel is vonzóvá téve a pedagógus pályát a fiatalok számára.  A készülő – és átfogó szakmai egyeztetéseken átesett – új pedagóguséletpálya-törvény tervezete a pedagógusok további jelentős béremelését alapozza meg. A béremelés akkor valósulhat meg, ha Magyarország megkapja a neki járó uniós forrásokat.

Borítókép: Történelem írásbeli érettségi Győrben (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.