Főpróbát tartott a Momentum

A karmelita kolostor előtt gyakorlatozott a Momentum: a párt képviselői ismét erővágókkal estek neki a kordonoknak, immáron hetedik alkalommal jött össze a bontóbrigád. Az építésben nem túl erős párt aktivistái feltehetően pénteken lépnek ismét „színpadra”, amikor több baloldali civil szervezet újabb tüntetést tart a pedagóguséletpálya-törvény ellen. Az eddigi tapasztalatok alapján a rendbontás borítékolható.

2023. 06. 13. 20:41
Momentumos politikusok ülnek a kordonon.
Fotó: Facebook Forrás: Momentum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A karmelita kolostor előtt a Momentum országgyűlési frakciójának tagjai erővágókkal, munkáskesztyűben estek neki ismét a kordonoknak kedden. Az aktivisták az építési területet körbezáró fémrácsokat szétszedték, egymásra fektették, majd elégedetten leültek a padkára.
 

A keddi akció főpróbának is felfogható, apropója minden bizonnyal a péntekre tervezett diáktüntetés volt, a parlament ugyanis aznap szavaz a pedagógus-életpályát érintő törvényjavaslatról. 

Az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását a kormány kezdeményezte, erről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes levélben adott tájékoztatást.
A törvénytervezet miatt az Egységes Diákfront újabb demonstrációt hirdetett a szavazás napján. Közösségi oldalukon Többen vagyunk! Tüntetés a bosszútörvény ellen! címmel hirdetnek tüntetést a Kossuth térre. Felhívásukban azt írják: „A Kordonkormány benyújtotta bosszútörvényét az Országgyűlésben. Álegyeztetéseken játsszák a demokráciát, de semmi lényegi változtatás nem történt!” Hozzáteszik: „Maradj otthon, ha a gyerekedet akkugyári munkásnak szánod!” 

A péntek 17 órára meghirdetett akció szervezői között olyan illusztris, Soros György szervezetei által támogatott szervezetek vannak, mint a TASZ, a Tanítanék, a CKA és az Amnesty International, de aktívan részt vesz a megmozdulás szervezésében NoÁr és a PDSZ is.


Az Egységes Diákfront felhívása, miszerint „többen vagyunk”, az elmúlt tüntetéseket felidézve sokkal inkább egy pár száz fős csoportot jelent, amelynek sokszor csak középiskolás tagjai a bejelentett demonstrációk után minden alkalommal valamilyen rendbontást provokáltak ki a karmelita kolostornál, a Sándor-palotánál vagy a Fidesz Lendvay utcai székházánál. 

A spontánnak tűnő, valójában előre megtervezett akciókat általában a közösségi oldalakon szervezték, irányították, de három hete, amikor az Oktogontól a tüntetők egy csoportja a Fidesz székházához vonult, a tömegben körbeadott „pssz… Fidesz székház” feliratú szórólapokon adták ki az utasítást.


Egy korábbi demonstrációt megelőzően a közösségi médiában olyan bejegyzések jelentek meg, amelyek szerint a Szent István-bazilikához szervezett demonstráció csak elterelés, a valódi cél az, hogy a tüntetők ismét a Várba vonuljanak, és nekiessenek az építési területet körbezáró kordonoknak. Azt, hogy nem egyből a karmelita kolostorhoz mennek, azzal magyarázták, hogy

 „oda a rendőrség nem engedélyezné a tüntetést, ezért csak együtt vonulnak oda a tüntetők”. 

A szándékos rongálásra való buzdítás mellett az is szerepelt a tervben, hogy nőket, fiatalokat, időseket kell a tömeg szélére, illetve az első sorba állítani, hogy a rendőrök ne tudjanak könnyen oszlatni.
 

Az általában jogellenes megmozdulásokba torkolló tüntetéseken rendre megjelennek a momentumos képviselők. A párt látszólag próbál a demonstrációk élére állni, némi népszerűséget remélve. A másik nagy tüntető Hadházy Ákos független képviselő, aki egy alkalommal a táskájából elővett erővágóval esett neki a kordonoknak, és aki szerint a diákok most is békés tüntetésre készülnek.


A békés tüntetés eddig szinte minden esetben azt jelentette, hogy a tüntetők nekimentek a sorfalnak, rongáltak, különböző tárgyakkal dobálták meg a rendőröket. Pénteken sem zárható ki a rendbontás, dacára annak, hogy Hadházy és több társa ellen a korábbi kordonbontós akciók után már eljárást indított az ügyészség hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság és rongálás gyanúja miatt. A nyomozás valamennyi bűnügyben folyamatban van, és további gyanúsítások várhatók.

 

Borítókép: A Momentum politikusai kordont bontanak (Forrás: Facebbok)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.