időjárás -2°C Vilma 2023. december 5.
logo

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

A világon elsőként, a magyar légierőnek van HForce fegyverrendszerrel felszerelt helikoptere

Hartai Gergely
Forrás: szoljon.hu
2023.07.24. 12:53 2023.07.24. 14:44
A világon elsőként, a magyar légierőnek van HForce fegyverrendszerrel felszerelt helikoptere

A Magyar Honvédség újonnan rendszeresített H225M típusú helikoptereinek ünnepélyes átadására került sor hétfőn délelőtt Szolnokon, az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál. Az első két forgószárnyas bemutatásán beszédet mondott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is, aki a haderőreform jelentőségét hangsúlyozta.

Az esemény első felében elhangzott, a honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében a Magyar Honvédség légijármű-képességének megerősítését több lépcsőben tervezték meg. A cél egy, a kor kihívásainak megfelelő, NATO-kompatibilis, új helikopterekből álló flotta biztosítása, amely hosszú távon gazdaságosan üzemeltethető és alkalmas a hazai és a nemzetközi, a katonai és a polgári-katasztrófavédelmi feladatok ellátására is. 

A 2018-ban aláírt szerződés értelmében a Honvédelmi Minisztérium tizenhat H225M típusú közepes, többcélú helikopter és a kapcsolódó kiképzési és logisztikai szolgáltatások beszerzéséről állapodott meg. A helikopterek sárkányszerkezete alapvetően egyforma kialakítású, ám az eszközöket két eltérő konfigurációban szállítják majd le. A továbbiakban megvalósul huszonhat helikoptervezető és egy nyolcfős fedélzeti technikusi állomány átképzése is, melynek elméleti és szimulátoros része az Airbus Helicopters franciaországi oktatóközpontjában zajlik. 

Az ünnepi átadón díszvendégként lépett a pódiumhoz Bruno Even, az Airbus Helicopters elnöke, aki beszédének kezdetén részvétét fejezte ki a horvátországi helikopter-balesetben elhunyt katonák hozzátartozóinak. 

– Az efféle tragédia arra emlékeztet bennünket, hogy folyamatosan dolgoznunk kell a repülésbiztonság fejlesztésén. Büszkék vagyunk arra, hogy a magyar kormány az Airbus Helicopters mellett döntött. Bátran mondhatom, hogy az utóbbi öt esztendőben a kapcsolatunk az innováció terén elmélyült, megerősödött – fogalmazott a vezető. 

Támogatják a magyarok a honvédség megerősítését

– Korszakváltás zajlik a magyar haderőben, melynek valamennyi képességét megreformáljuk. A honvédség megerősítése soha nem látott társadalmi, politikai támogatást élvez

– vette át a szót hazánk honvédelmi minisztere. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: a vezérkar korábban kidolgozott egy haderőképet, mely arról szól, hogy miként nézzen ki szervezetileg és készenlétében a haderőnk 2031-ig. A tervezet a modern fegyverekkel ellátott hivatásos katonákra és az ország teljes területét lefedő, döntően tartalékosokból álló területvédelemre támaszkodna. 

– Fontos mérföldkőnél állunk, ugyanis a H225M-es helikoptereink olyan képességeket hoznak a magyar légierőbe, melyeket az elhasznált korábbi, főként szovjet technológiájú gépek nem tudtak biztosítani számunkra – hívta fel a figyelmet a tárcavezető. 

A miniszter jelezte, hogy a HForce fegyverrendszerrel is felszerelt helikopterekkel a világon elsőként a magyar légierő rendelkezik.

A szolnoki rendezvényen azt is megtudhattuk, hogy a hazánkba érkező tizenhat közepes szállító helikopter a lövészek és a különleges műveleti erők képességeit fokozza. 

A H225M főbb technikai paraméterei 

Maximális felszállótömeg: 11 tonna

A helikopter teljes hossza: 19,5 méter

Maximális sebesség: 324 km/h

Személyzet: 3 fő (de egy fővel is repülhető)

Szállítható személyek száma: 28 fő

A hajtóművek maximális teljesítménye egyenként, felszálló üzemmódon 2101 LE

Maximális repülhető idő teljes tüzelőanyag-feltöltéssel: 4 óra 26 perc

Borítókép: Az Airbus Helicopters legújabb H225M többfunkciós helikoptere (Forrás: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.