Felvételi: fontos határidő közeleg

Július 12-ig, vagyis jövő szerdáig pótolhatják a felvételizők a még hiányzó dokumentumaikat, és eddig módosíthatják – egyetlen alkalommal – a megjelölt szakok sorrendjét a felsőoktatási felvételi elektronikus rendszerben, az E-felvételiben – hívta fel a figyelmet az Oktatási Hivatal.

Magyar Nemzet
Forrás: OH2023. 07. 05. 9:06
null
Budapest, 2021. július 22. Fiatalok a felvételi ponthatárokat figyelik a telefonjukon a Pont Ott Parti - felvételi eredményváró rendezvényen az ELTE Lágymányosi Campusán 2021. július 22-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelentkezők a pontszámításhoz még szükséges dokumentumokat a Felvi.hu honlapról elérhető E-felvételi rendszer Dokumentumok menüpontjában tölthetik fel, és ugyanitt követhetik nyomon az elbírálásukat is. Nem kell feltölteni 

  • a 2006. január 1. után megszerzett érettségi bizonyítványt, illetve 
  • tanúsítványt (így az idén májusi és júniusi érettségi eredményeket tartalmazókat sem), 
  • a 2003. január 1. után megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványokat, illetve 
  • a 2006. február 1. után szerzett hazai oklevelet. 

Ezek adatait az Oktatási Hivatal az elektronikus közhiteles nyilvántartásokból veszi át. Ha a felvételiző a jelentkezés után szerezte meg a nyelvvizsgáját, akkor a felületen csak a nyelvvizsga-bizonyítvány adatait kell megadnia. Az idei érettségi eredmények folyamatosan érkeznek meg a központi felvételi nyilvántartásba.

A felvételizők egyetlen alkalommal, július 12-ig módosíthatják a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjét az E-felvételi Sorrendmódosítás menüpontjában. A változtatások az elküldött kérelmek feldolgozása után jelennek meg az ügyintézési felületen. A sorrendmódosításkor csak a jelentkezéskor megadott szakokat lehet átrendezni vagy törölni, új képzés már nem rögzíthető.

A személyes adatok változását szintén július 12-ig jelezhetik a felvételizők az E-felvételi Személyes adatok menüpontjában. Egyes személyes adatok módosítását dokumentummal is igazolni kell (például a névváltozást vagy az állampolgárság változását).

Az idei évben külföldön érettségizők vagy felsőfokú oklevelet szerzők számára a dokumentumbenyújtási határidő 2023. július 18.

A határidőig benyújtott dokumentumok feldolgozása a ponthatárok kihirdetéséig tart.

A szeptemberben induló képzések ponthatárait július 26-án hirdetik ki, és elsőként a Felvi.hu honlapon lesznek elérhetők. 

Azok a felvételizők, akik a jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, már aznap sms-értesítést is kapnak az eredményről. A besorolási határozat, amely tartalmazza, hogy a felvételiző mely képzésen kezdheti meg tanulmányait szeptemberben, legkésőbb 2023. augusztus 5-ig az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában lesz elérhető, amiről minden jelentkezőt e-mailben is értesítenek.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.