Jakab szelleme kísért a Jobbik alapítványánál

A testület új taggal bővült, Molnár Enikő azonban maradt a kuratóriumban.

Magyar Nemzet
2023. 07. 26. 5:31
Jakab szelleme kísért a Jobbik alapítványánál
A bukott pártelnök-frakcióvezető és bizalmasa (Fotó: Mirkó István) Fotó: Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Faragó Tamás, a Jobbik gyöngyösi önkormányzati képviselője, Lejer Zoltán pártigazgató-helyettese lett a párt alapítványának új kuratóriumi tagja – derül ki egy friss, július 14-i bírósági végzésből. Ebből az is kiderül,

 „a kuratórium összetétele egyebekben nem változott”, vagyis a testület tagja maradt Jakab Péter expártelnök volt kabinetfőnöke, Molnár Enikő is. 

Emlékezetes, a Jobbik vezetése Potocskáné Kőrösi Anita vezetésével már több mint egy éve, tavaly májusban lázadt fel a túl nagy hatalommal rendelkező Molnár Enikővel szemben, és számos jogkörétől megfosztotta. Tavaly augusztusban a Jobbik szakított is a pártban elbukott Jakab Péter kabinetfőnökével. Mindezek ellenére a Jobbik a mai napig nem szüntette meg Molnár Enikő tagságát az alapítvány kuratóriumában, ahol 2020 óta tölt be tisztséget. A Jobbikból egy éve kilépett, majd a Nép Pártján Mozgalmat életre hívó Jakab Péter bizalmasának megbízatása elvileg 2025-ben járhat le, de mivel „a megszűnés tényleges időpontja nincs bejegyezve”, a Jobbik megváltoztatva a kuratórium összetételét, le is cserélhetné Molnárt. 

A testület frissen beválasztott tagja, Faragó Tamás egyébként Vona Gábor egykori pártelnök kampányfőnöke is volt,

 még ha csak rövid ideig is. Kinevezését ugyanis Gyöngyösön, a volt pártelnök választókörzetében nem fogadta kitörő lelkesedés, a helyi szervezetben megkezdődött a tömeges kilépés is. Czeglédi Ágnes, a gyöngyösi szervezet alapító alelnöke azt kifogásolta, hogy Faragó több kaszinót is működtet.

Faragó beválasztása a párt alapítványába azért is érdekes lehet, mert pártigazgató-helyettesi kinevezése még Jakab Péter elnöksége idején történt,

 azután, hogy a pártigazgatói posztot 16 évig betöltő Szabó Gábor lemondott. A Jobbik egyik legfontosabb háttéremberének számító, nagy befolyással bíró Szabó feltehetően azért mondott le posztjáról, mert nem élvezte Jakab Péter támogatását. Lejer megválasztása után az országos elnökség két pártigazgató-helyettest is kinevezett, noha ilyen poszt addig a Jobbikban nem volt. Lejer Zoltán egyébként a 2019-es őszi önkormányzati választáson kecskeméti polgármesterjelölt volt, az ellenzék közös jelöltjeként. Mindez annak fényében érdekes, hogy pont Faragó Tamás nyilatkozott úgy 2018-ban, hogy „Az elnökség kizárta már az MSZP-vel, Dk-val, Momentummal való országos összefogás lehetőségét, a DK-val és MSZP-vel meg önkormányzati szinten sem tartjuk ezt elképzelhetőnek, […]. A Momentummal és az LMP-vel sincs ilyen tervezve sem országosan, sem helyben.”  

 

Borítókép: Jakab Péter, egykori pártelnök és bizalmasa (Fotó: Mirkó István)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.