Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Megéri vezetőnek lenni a Karácsony-közeli cégeknél: kilőttek a BKK-s igazgatói bérek

Mindeközben pénzhiányra panaszkodik a főpolgármester és óriási BKK-jegyáremelést jelentett be a múlt héten.

Magyar Nemzet
2023. 07. 26. 11:38
KARÁCSONY Gergely; BOLLA Tibor; WALTER Katalin
Budapest, 2022. október 13. Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója, Karácsony Gergely fõpolgármester és Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója (b-j) az új Mercedes-Benz Conecto buszok jelképes átadásán a Batthyány tér közelében 2022. október 13-án. A BKV buszflottájának frissítésével 135 új, alacsonypadlós Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbusz áll forgalomba Budapesten. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BKV és a BKK Zrt. a Karácsony-időszakban arról vált híressé, hogy a Bajnai–Gyurcsány-tandem, ahogy a kezükhöz kapták a fővárost, beültették a régi baloldali-liberális kormánytagokat és tisztviselőket a különböző fontos pozíciókba – olvasható a Tűzfalcsoport cikkében. Mint írják, olyanok kaptak igazgatósági és felügyelőbizottsági széket a cégekben, mint például a Gyurcsány-kormány fontos minisztere, Draskovics Tibor, vagy korábbi államtitkára, Katona Tamás. De vezérigazgató lett a BKK-ban Bajnai Gordon egykori kabinetfőnöke, Walter Katalin is. 

Egy biztos, bizonyos pozíciókban megéri Karácsony közlekedési cégeinél dolgozni, hiszen a „nagy fővárosi csőd” közepette még arra is jutott pénz, hogy rezsitámogatást adjanak a haveroknak, és mindkét helyen kilőtt az igazgatóság tagjainak fizetése. A személyi kiadások többmilliárdos többletkiadást jelentenek évente a cégeknek. Mindeközben Karácsony a pénzhiány miatt panaszkodik, és óriási BKK-jegyáremelést jelentett be a múlt héten.

Tízmilliárddal több személyi költség a BKV-nál

A BKV Zrt. már a balos hatalomátvételt követően óriási költekezésbe kezdett, hiszen 2020-ra 80 milliárdról 120 milliárdra nőttek a cég kiadásai. Hogy ez miből tevődött össze? Például ekkor már a bérköltség nyolc százalékkal, négymilliárd forinttal nőtt 2019-ről 2020-ra a cégnél.

 

A 2022-es beszámolójukból pedig kiderült, hogy hiába volt 163 milliárd forint a közlekedési cég árbevétele, ami 24 milliárdos többletbevételt jelentett az egy évvel korábbihoz képest, mégis kétszer akkora veszteséggel, 26 milliárd forint mínusszal zárták a tavalyi évet 2021-hez képest. Az ok itt is például, hogy az anyagjellegű ráfordítások és a személyi kiadások is nőttek. Az előbbi húsz-, az utóbbi közel tízmilliárd forinttal. 

De nem csak a BKV veszteséges, a cég részeként működő BKV Vasúti Járműjavító Szolgáltató Kft. és a BKV Panoráma Kft. is mínuszban zárta a múlt évet.

 

Persze az igazgatóság tagjai nem jártak rosszul, hiszen az éves összdíjazásuk 36 millió forint volt, míg a felügyelőbizottság tagjai 22 millió forintba kerültek az adófizetőknek. Ez az igazgatóság tagjai esetében pontosan 13 millió forinttal, a felügyelőbizottság tagjai esetében hétmillióval több, mint 2019-ben, az utolsó Tarlós-évben volt. Rájuk szerencsére jutott pénz.

 
 

 

Rezsitámogatásra is volt pénz, mégis jegyárat emelnek

És hogy mi a helyzet a BKK-nál?

Ahogy a Karácsony-brigád átvette a céget, 2019-ről 2020-ra a BKK árbevétele 32 milliárd forinttal csökkent. A BKK jegyértékesítésből származó árbevétele 25 milliárd forinttal csökkent egy év alatt. Ennek ellenére Karácsonyék már ekkor elkezdték a hozzájuk közel álló embereket kitömni, hiszen már 2020-ban hárommilliárd forinttal többet költöttek személyi jellegű kiadásokra, mint egy évvel korábban.