– Mindenki eljött, akinek üzentem? Többen még nincsenek itt, de látok új arcokat. Na kerüljetek beljebb! – ezekkel a szavakkal invitál összesen nyolc, a szegénysoron lakó kislányt és kisfiút a hernádnémeti otthona hátsó részében kialakított pékműhelyébe Galamb Alex, a Sütni Jó Alapítvány alapítója. A cigány származású pék-cukrász a háza előszobájában kedvesen, ugyanakkor határozottan megkéri a gyermekeket, hogy vegyék fel a fehér pólót, amit mindenkinek magával kellett hoznia. – Neked miért nincs fehér pólód? Direkt szóltam előre, hogy mindenki azzal készüljön, mert nagyon fontos a rend és a tisztaság – néz a rózsaszín felsőben ácsorgó megszeppent kislányra Galamb Alex, majd a két „újonc” – Ketrin és Szilveszter – felé fordul. Megnyugtatja őket, hogy velük megértő lesz.

– Nem tudhattátok, hogy fehér pólót kell hoznotok, de ha legközelebb jöttök, ne felejtsétek el. Minden szabályt pontosan be kell tartani, azt is, hogy soha nem késhettek. Tisztelnünk kell mások idejét! Lányok, sohasem érkezünk lakkozott körmökkel! – zárja rövidre a férfi, majd áttereli a csapatot a pékműhelybe, ahol május elején tartott utoljára foglalkozást a gyermekeknek a különböző elfoglaltságai miatt.
Kérdések sora
– Ma hatvan darab cukros brióst készítünk. Nem nagy dolog, mindenkinek menni fog – biztatja a férfi a gyúróasztal két oldala mellett felsorakozó hat lányt és két fiút. – Vegyetek elő egy tálat! Két kilogramm lisztet kell beletenni! – folytatja. Amikor arról érdeklődik, hogy miből van a liszt, kórusban érkezik a válasz: Búzából! – De miből lehet még lisztet készíteni? – faggatózik tovább. Mivel a gyors reakció elmarad, maga kezdi el sorolni, hogy vannak a búzakenyerek, a speciális kenyerek, a rozs- és a rozsos kenyerek.
Nem haragszik azonban a gyerekekre, megértően mondja, hogy a nyáron, a következő hetekben mindent átismételnek majd. A munkafolyamat azonban nem áll le, először cukrot, majd élesztőt tesznek az edénybe a liszthez, mindent a megfelelő mennyiségben. Közben azt is átismétlik, hogy a cukrot elsődlegesen cukorrépából nyerik ki, részben pedig cukornádból.
– Kár, hogy az élesztőt már azelőtt szétmorzsoltátok, hogy az edény fölé tettétek volna. Így apró darabok hullottak az asztalra, és most szemenként kell felszedni! Látszik, hogy újak vagyok! Nem baj! Most már jöhet a három tojás, majd az olaj. De nehogy elejtsd az edényt, mert minden úszni fog az olajban. Ha végeztél, tedd rá a kupakot – mondja viccelődve, de nagyon is erélyesen Galamb Alex. Ezután a megfelelő mennyiségű víz kerül az edénybe, majd jöhet a kétszer hat perces dagasztás az Olaszországból adományként kapott dagasztógépben.