Meleg, nyári esők: több sem kellett a parlagfűnek, van, ahol akár százhúsz centisre nőtt

Ha valaki parlagfüves területet észlel, jelezheti az online, és a már mobiltelefonra fejlesztett applikáción is elérhető parlagfű-bejelentő rendszer segítségével.

Magyar Nemzet
2023. 07. 13. 7:48
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Optimális feltételeket biztosított a parlagfű növekedéséhez a június végi meleg, csapadékos időjárás: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal helyzetképe szerint a talaj nedvességtartalma elősegítette az újrakelést, illetve a lekaszált területeken a sarjadást is gyorsította. A szakemberek tapasztalatai szerint a legfejlettebb egyedek országszerte általában elérték a nyolcvan-száz centiméteres magasságot, de Baranyában volt, ahol százhúsz centiméteres gyomokat is találtak. Az országban voltak olyan területek, ahol már elérte a virágbimbós fejlettséget, illetve virágzott a növény – közölte a Bama

A parlagfű idén is jellemzően legnagyobb mennyiségben mezőgazdasági táblaszéleken, táblák szegélyében, sikertelenül gyomirtott részeken, parlagon hagyott területeken, utak szélén, árokpartokon, elhanyagolt zártkertekben fordul elő. A közlekedési utak mentén a kaszálásokat folyamatosan végzik, azonban a hatósági tapasztalatok szerint a kedvező időjárási feltételek miatt a növények gyorsan sarjadnak.

A Baranya Vármegyei Kormányhivatal még tavasszal felhívta a figyelmet arra, hogy a parlagfű elleni védekezés a földhasználóknak jogszabályi kötelezettsége, meg kell akadályozniuk földjükön a parlagfű virágbimbójának kialakulását, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn is kell tartaniuk.

A kormányhivatal a parlagfűvel szennyezett területek felszámolása érdekében nem csak a tarlókon, hanem minden olyan kultúrnövénnyel borított területen elrendeli a közérdekű védekezést, ahol a felületi parlagfű-borítottság meghaladja a harminc százalékot, függetlenül a kultúrnövény tőszámától. A mulasztókkal szemben növényvédelmi bírságot szabnak ki, amelynek összege – a fertőzött terület nagyságától, parlagfű-borítottságától függően – tizenötezer forinttól ötmillió forintig terjedhet.

Ha valaki parlagfüves területet észlel, jelezheti az online, és a már mobiltelefonra fejlesztett applikáción is elérhető parlagfű-bejelentő rendszer segítségével.

A pázsitfűfélék pollenszezonja idén erősebb a tavalyinál a Nemzeti Népegészségügyi Központ mérései szerint. 

A pollenterhelés országszerte magas, és ezekben a napokban allergiás tüneteket okozhat még a hárs, a bálványfa és a szelídgesztenye pollenszórása, illetve sok lágyszárú allergén pollenszórása is elindult.

A helyzet rendszeres fűnyírással javítható, de fontos, hogy ilyenkor aki allergiás vagy asztmás, ne tartózkodjon a közelben. A lakásban gyakori nedves portörléssel távolíthatók el a pollenszemek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.