Hamarosan ismét lesz huszáregység a Magyar Honvédségnél

A huszár több mint egy lovas katona, „a huszár mi vagyunk”, a nemzeti karakterünk egyenruhába öltött lényege – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf a 18. Nyíregyházi huszártalálkozó megnyitóján.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 26. 13:56
null
Budapest, 2023. május 21. Lovas huszárok felvonulása a honvédelem napja alkalmából, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium által szervezett családi napon, amellyel a Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulóját ünnepelték a Városligetben és a fõvárosi állatkertben 2023. május 21-én. MTI/Lakatos Péter Fotó: MTI/Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter hangsúlyozta: a magyar huszár kreatív, eszes, gyors, öntevékeny, bátor, büszke és magabiztos, ezek pedig mind olyan tulajdonságok, amelyek nemcsak katonai erények, hanem ma a nemzetek közötti versenyképesség alapját jelentik.

A honvédelmi miniszter felidézte, hogy magyar nemzet egy egész csapatnemet adott a világnak, hagyományait pedig szinte az egész világon ápolják, a szocializmus és a kommunizmus pusztítása miatt viszont éppen a magyarok számoltak le vele és felejtették el a huszárság intézményét. A legutóbbi huszárgeneráció tagjai egy diktatórikus rendszer elnyomottjai voltak, akiktől hálátlanul elfordították az egész nemzetet, megtagadták tőlük a vérrel szerzett becsületüket, elesett bajtársaik emlékének tiszteletét és ápolását, majd lefokozták és üldözték őket – tette hozzá. Mint mondta, ezekben az években úgy tűnt, a magyar huszár végleg feledésére van ítélve, a rendszer enyhülésével azonban néhány idős tiszt hazahozta a külföldön bújtatott „ezredvagyont”, nagy múltú huszárezredek zászlóit, ereklyéit, elesettjeinek portréit, és ezeket múzeumokban helyezték el, alapítványok gondozására bízva.

De elérkeztek azok az idők, amikor a Magyar Honvédség újra befogadta ezt a szellemi örökséget, újra gondoskodik a hagyományok ápolásáról, így a magyar huszár végre ismét hazatalálhat oda, ahol tisztelettel és megbecsüléssel adóznak a hősök emlékének – húzta alá.

Kiemelte azt is: 

lehetetlen, hogy a huszárhagyományt csak az angol páncélosok vagy a francia ejtőernyősök őrizzék, jól teszik és köszönjük nekik, de nekünk is kell. Éppen ezért hamarosan ismét lesz modern, nem lovasított, fontos harcfeladatot ellátó huszáregység a Magyar Honvédségben

 – hangsúlyozta a tárcavezető. Szalay-Bobrovniczky Kristóf jelezte, már évekkel ezelőtt elindult a magyar hadsereg teljes átfegyverzése és ellátása NATO-kompatibilis eszközökkel, ezt az orosz–ukrán háború csak felgyorsította, tanulságai pedig új eszközök beszerzését tették szükségessé. Épül a nagy múltú magyar védelemipar, átalakul a honvédség szervezete, fókuszban van a katonai nevelés, valamint nagy figyelmet fordít a kabinet és a tárca a területvédelem építésére – összegezte a miniszter.

A megnyitón Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere hangsúlyozta, az ilyen rendezvények nagyszerű alkalmat adnak arra, hogy a világszerte híres fegyvernemet és annak mentalitását, a bátorságot, a vakmerőséget, a kitartást és a gyors helyzetfelismerést, élővé tegye. Bár a huszároknak már nincs élő képviselője, a városvezetés határozott célja a huszárszellemiség őrzése, ápolása és továbbadása – rögzítette a városvezető.

Az első huszártalálkozót 1991 augusztusában tartották meg a nyírségi megyeszékhelyen, akkor csaknem háromszáz, többségében a második világháborúban szolgált egykori huszárt köszöntöttek a tiszteletükre felállított huszárszobornál. A megemlékezést azóta rendszeresen, a páratlan években tartják meg, az idei ünnepségen hagyományosan a huszárbandériumok, a díszszázad és a katonazenekar felvonulását tekinthették meg az érdeklődők. Az ökumenikus hálaadást követően a honvédség, a kormány, a város és a megye képviselői koszorúkat helyeztek el a szobor talapzatán, a program délután családi nappal folytatódott a Sóstói Múzeumfaluban.

Borítókép: Lovas huszárok felvonulása (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.